Studiu incredibil! Salariul unui absolvent de liceu român, aproape dublu față de al celui cu studii superioare
Publicat pe 03.08.2020 la 15:58 Actualizat pe 03.08.2020 la 15:58
Pare de necrezut, dar în România, o persoană cu diploma de Licență, câștigă mult mai puțin decât cei care au doar Bacalaureatul. Acest lucru dovestește clar faptul că, țara noastră are mai mare nevoie de oameni care să știe o meserie. De exemplu, electricieni. Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin a tras un semnal de alarmă asupra lipsei școlilor profesionale.
- Tot mai mulți absolvenți de facultate, ofertați cu salariul minim pe economie.
- Absolvenții de liceu, care știu bine o meserie, pot câștiga mult mai mult.
- Studiul de caz, dar și semnalul de alarmă a fost tras de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.
Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională se angajează cu un salariu brut de minim 3.500 - 4.000 de lei pe lună. În același timp, un absolvent de facultate primeşte imediat după terminarea cursurilor, oferte de muncă la nivelul salariului lunar minim brut pe economie, de 2.230 de lei, potrivit declaraţiilor unor antreprenori participanţi la seria de conferinţe „Pactul pentru Muncă", organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, scrie Agerpres.
Preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, a solicitat, în cadrul conferinţei, dezvoltarea și promovarea şcolilor profesionale. Ea a criticat dur transformarea claselor profesionale în clase de liceu teoretic.
Educația ar fi de vină, după cum a subliniat și președintele CONAF. Copiii din ziua de astăzi consideră că este o rușine să opteze pentru o școală profesională, în locul unei facultăți.
„Cred că este important să reînvăţăm că meseria este brăţară de aur şi că şcolile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poţi să înveţi o meserie respectabilă, bine remunerată în ţara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susţinut naţia, contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării. În acest sens, trebuie asigurate criterii de bune practici, cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor şi angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung şi pe interesele angajatorilor de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate", a declarat Cristina Chiriac.
Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimii zece ani, cifra de școlarizare din România a a scăzut cu peste 30%.
Totodată, dacă ar fi să comparăm anii '90 cu anul școlar actual, de trei ori mai puțini elevi aleg să urmeze o școală profesională, în prezent. Mai exact, înainte de anii 2000, peste 300.000 de persoane alegeau să urmeze cursurile unei şcoli profesionale. Astăzi, vorbim de puțin peste 100.000.
„Dacă la începutul anilor '90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an şcolar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane. Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare. Imediat după Revoluţie, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învăţământul primar şi gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. A crescut, în schimb, numărul de studenţi: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenţi în prezent", se arată în comunicatul emis de CONAF.