Suma uriașă pe care Simona Halep va trebui să o returneze dacă suspendarea pentru dopaj, de patru ani, va fi menținută. Sportiva a anunțat deja că va contesta decizia
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 12.09.2023 la 22:03
Actualizat pe 12.09.2023 la 22:03
Dacă suspendarea de patru ani a Simonei Halep, anunțată astăzi de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) va fi menținută, dubla campioană de Grand Slam va fi nevoită să returneze banii pe care i-a câștigat la US Open, în 2022.
- Câți bani trebuie să returneze Simona Halep dacă suspendarea de patru ani va fi menținută
- ITIA a anunțat că marea sportivă a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP
În cursul zilei de azi, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat că Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP): prezenţa substanţei roxadustat în mostra biologică prelevată pe 29 august 2022 la US Open și utilizarea unei substanţe interzise în decursul anului 2022, acuzaţie bazată pe analizele efectuate asupra a 51 de probe de sânge.
Câți bani trebuie să returneze Simona Halep dacă suspendarea de patru ani va fi menținută
În cazul în care suspendarea de patru ani va fi menținută, Simona Halep va fi nevoită să înapoieze banii pe care i-a câștigat la US Open, în 2022, când a fost depistată pozitiv cu Roxadustat.
Potrivit regulamentului WADA, agenția mondială antidoping, dacă un sportiv este suspendat pentru dopaj, este obligat să returneze orice premiu în bani pe care l-a câștigat.
Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat, astăzi, că un tribunal independent a decis ca Simona Halep să fie suspendată pe o perioadă de patru ani pentru încălcarea programului anti-doping.
Dacă această decizia ITIA va fi menținută, marea jucătoare de tenis va fi nevoită să dea înapoi suma de 80.000 de dolari, bani câștigați la ediția din august a anului 2022.
Ce a declarat Karen Moorhouse, CEO al ITIA
Suspendarea Simonei Halep ar putea dura așadar, de la 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Decizia nu este însă definitivă, așadar fostul număr unu mondial poate face apel.
"După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustatului, cât și în procedura ABP a fost substanțial. ITIA a urmat procedurile corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană - în conformitate cu Codul Mondial Antidoping - îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util", a declarat Karen Moorhouse, CEO al ITIA.