Superstiții și tradiții de Sfântul Andrei. Ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul și a îndepărta strigoii
Publicat pe 29.11.2020 la 20:01 Actualizat pe 29.11.2020 la 20:01
Luni, pe data de 30 noiembrie, românii de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Totodată, pe lângă petreceri, în România există și superstiții și tradiții de respectat. Astfel, iată ce trebuie să faci pentru a-ți visa ursitul și a îndepărta strigoii din casa ta.
- De Sfântul Andrei, suturoiul pus la geam alungă strigoii.
- Fetele nemăritate își pot visa ursitul.
Încă o sărbătoare în România, încă o zi de tradiții și superstiții, unele chiar ciudate, am putea spune.
Sfântul Andrei mai este cunoscut și drept ”Halloween-ul românesc”, ceea ce înseamnă că spiritele celor decedați merg să își viziteze rudele. În acest caz, pentru a îndepărta strigoii din jurul casei tale, superstițiile din strămoși spun că mâncatul usturoiul sau pus pur și simplu la fereastră sau la ușă, te vor apăra de spiritele rele.
Cum de ajută Sfântul Andrei să-ți visezi ursitul
Totodată, pe lângă această superstiție, există și multe tradiții, din toate colțurile țării, pe care mulți români la pun în practică chiar și acum.
Pentru a vedea dacă urmează ca noul an să fie unul bogat, cu fericire și sănătate, se spune că trebuie să punem în apă crenguțe din copaci și dacă înfloresc până la Crăciun, înseamnă că vom avea parte de un an exxcepțional.
De asemenea, un an bogat arată și grâul pus în farfurii pe 30 noiembrie și lăsat până de Crăciun. Însă, cea mai pusă în practică tradiție este cea a celor 12 cepe. Acestea sunt puse în vase mici, reprezentând fiecare lună a anului, și lăsate până la Crăciun. Atunci cepele stricate arată că lunile respective vor fi ploioase, iar cele încolțite indică lunile cu bogăție.
Pe lângă tradițiile care nu spun cum va fi vrea sau cum vom sta la capitolul bani, Sfântul Andrei le ajută pe domnișoarele nemăritate să își viseze alesul.
Se spune că în noaptea de 30 noiembrie, dacă fetele se așează între două oglinzi, ținând în mână a lumânare, își pot vedea bărbatul lângă care vor îmbătrâni.
De altfel, o altă tradiție, care ne spune dacă vom avea sau nu noroc în dragoste, constă în faptul că domnițele trebuie să adoarmă cu 41 de boabe de grâu sub cap, iar dacă visează că cineva le va lua grâul înseamnă că se vor mărita.
O altă poveste din străbuni spune că vei reuși să îl vezi pe bărbatul ce îți este sortit, doar dacă faci o turtă din aluat sărat, coaptă pe cărbuni și mâncată pe jumătate. Astfel încât, cealaltă jumătate să fie pusă sub pernă.
Cine a fost Sfântul Apostol Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie
Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida, orăşel pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, fiind fiul lui Iona şi fratele lui Simon-Petru. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.
A fost martor faptelor minunate săvârşite de Domnul, s-a împărtăşit din cuvântul dumnezeiesc, dătător de viaţă, al credinţei celei noi întemeiată de Hristos, şi, mai presus de toate, a văzut Pătimirile Domnului, a plâns moartea Lui pentru noi şi s-a întărit în credinţă, în ziua Învierii.
Citește și: Calendar ortodox, luni, 30 noiembrie! Este sărbătorit Sfântul Andrei! O zi importantă pentru toți românii!