Tabietul secret al lui Nicolae Ceauşescu. Pentru ce făcuse dictatorul o obsesie?
Publicat pe 20.12.2019 la 08:52 Actualizat pe 20.12.2019 la 09:10
În ultimii ani, înainte de execuţia din 1989, Nicolae Ceauşescu a făcut o obsesie, asemenea multor alţi dictatori. Episoade mai puţin ştiute de români despre viaţa lui Nicolae Ceauşescu ies la iveală la trei decenii de la Revoluţie.
În ultimii ani, înainte de execuţia din 1989, Nicolae Ceauşescu a făcut o obsesie, asemenea multor alţi dictatori. Episoade mai puţin ştiute de români despre viaţa lui Nicolae Ceauşescu ies la iveală la trei decenii de la Revoluţie.
Odată cu înaintarea în vârstă, majoritatea dictatorilor lumii au devenit obsedaţi de calitatea hranei. Este şi cazul lui Nicolae Ceauşescu! În timp ce conducătorul Coreei de Nord din 1948, Kim Il-sung, crease un ritual la fiecare masă şi avea o cerinţă clară privind orezul: fiecare bob să fie ales individual, România "s-a remarcat" cu ceva mai simplu.
În cartea „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, Victoria Clark şi Melissa Scott precizează că Nicolae Ceauşescu bea suc de legume doar cu paiul. Practic, acesta era tabietul său secret, care îi scotea din sărite pe ceilalţi lideri.
Când Nicolae Ceauşescu vizita alte ţări, îşi aducea mâncare după el cât pentru muuulte persoane! La fiecare vizită, alături de Nicolae Ceauşescu mergea un ofiţer de Securitate care era şi chimist, echipat cu un laborator mobil pentru testarea hranei.
Nicolae Ceauşescu, în vizită în Iugoslavia
Josip Broz Tito s-a simţit iritat de insistenţa lui Nicolae Ceauşescu de a servi sucul de legume crude cu paiul, în timpul vizitei dictatorului român în Iugoslavia. Tot atunci, oamenii şi-au dat seama că dictatorul avea o slăbiciune pentru tocana făcută dintr-o găină.