Țânțari purtători de West Nile, descoperiți în București! Autoritățile sunt în alertă maximă. Ce zone ale Capitalei trebuie evitate
Publicat pe 23.07.2021 la 08:45 Actualizat pe 23.07.2021 la 08:45
Autoritățile din București sunt în aletă maximă, după ce au fost descoperiți mai mulți țânțari purtători de temutul virus West Nile. Cetățenilor li se recomandă să evite zonele Eroilor, Universitate, Izvor și Cișmigiu, cât și zonele verzi, aflate lângă apă și cu multă vegetație.
- Virusul West Nile a revenit în România
- Țânțari purtători de boală, descoperiți în București
- Populație este avertizată să evite unele zone
Este alertă maximă în București după ce autoritățile au anunțat descoperirea mai multor țânțari purtători de virus West Nile. Cetățenii Bucureștiului sunt sfătuiți să evite pe cât se poate zonele Eroilor-Universitate, cât și parcurile Izvor și Cișmigiu, dar și zonele cu multă vegetație și aflate în preajma apelor dulci.
Țânțari purtători de West Nile, descoperiți în București
Primăria Municipiului București deja a început tratamentele de combatere a țânțarilor în zonele în care au fost descoperite aceste insecte, potrivit unui comunicat al instituției. Zonele în care s-a semnalat prezența țânțarilor mortali sunt Splaiul Independenței, mai exact zona cuprinsă între Eroilor și Universitate, parcurile Cișmigiu și Izvor, dar și cartierul Crângași.
Primăria păstrează o legătură strânsă cu Direcția de Sănătate Publică. Din fericire, nu a fost semnalat niciun caz de infectare cu virusul West Nile în rândul populației Capitalei sau în altă zonă din țară până la momentul de față. Tratamentele de îndepărtare a țânțarilor sunt aplicate în toate parcurile din București, în cazul unei migrări a acestor insecte purtătoare de virus. Se încearcă acoperirea tuturor zonelor din București, pornind de la periferie și până în centrul orașului.
Ce este virusul West Nile și cum se manifestă
Infecția cu virusul West Nile este foarte periculoasă și ușor de căpătat, dacă nu există atenție. Boala nu se transmite de la persoană la persoană, ci doar prin înțepătura unui țânțar infectat.
În majoritatea cazurilor, mai exact 80% dintre ele, persoanele infectate nu prezintă simptome, dar în situațiile izolate în care apare durerea de cap intensă, febra, durerile musculare, erupțiile cutanate, vărsăturile, se recomandă vizita urgentă la medic, putând fi vorba de riscul apariției meningitei.
Cele mai afectate persoane sunt cele de peste 60 de ani care au afecțiuni cronice ca diabet, cancer, boala renală sau hipertensiune. La acestea pot apărea și alte simptome, printre care regăsim rigiditatea gâtului, convulsiile, frisoanele, oboseala cronică, sensibilitatea la lumină și slăbiciunea musculară.
În perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost raportate 66 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, dintre care 18 s-au regăsit în București. În aceeași perioadă s-au înregistrat 8 decese, unul provenind din Capitală.
Citește și: VIDEO / A alertă în spitalele din Capitală! Tot sângele e infestat cu temutul virus West Nile