Țeapa pe care și-o iau șapte din zece români pe plajele din România. Mare atenție!
![Razvan Paltin](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/razvan-paltin-1696331208.jpg)
De Razvan Paltin.
Publicat pe 06.06.2022 la 19:15
Actualizat pe 06.06.2022 la 19:15
A început sezonul estival la malul mării, iar acum cu toții merg pe litoral pentru zile de distracție și relaxare, dar și pentru preparatele care mai de care. Iată însă țeapa pe care mulți români o iau atunci când merg în restaurante și terase.
- Cum să nu mai fi înșelat la plajă
- Țeapa pe care o iau mulți români
Nicăieri nu-i mâncarea mai gustoasă ca la malul mării, iar anual sute de mii de turiști care vin pe plajă ajung la restaurantele și terasele de pe litoral pentru a se bucura de preparate care mai de care. Atenție însă la ce mâncați, căci de obicei șapte din zece români ajung să fie înșelați în privința a ceea ce consumă.
Iată ce țeapă iau șapte din zece români pe plajele din România
Mulți comercianți ignoră elementele de normă de igienă și țin mâncarea în condiții insalubre și în căldură. Totodată, turiștii care doresc să mănânce hamsii, primesc în farfurie cu totul altă mâncare, șprot, un pește mult mai ieftin pe care comercianții în cumpără.
Șprotul, e numit și ciacia, ceacea sau țață și reprezintă un pește marin mic de 8-16 cm și este mult mai ieftin decât hamsia.
Un kg de șprot se vinde la prețul de 12 lei, asta în timp ce un kg de hamsii costă 22 de lei. Cei doi pești seamănă foarte mult, însă cunoscătorii în domeniu pot imediat să-și dea seama care e hamsie și care nu.
Pentru că știu că turișii nu sunt atenți la detalii, comercianții cumpără șprot pe care îl vând la prețul de hamsie, iar astfel ajung să-i înșele pe aceștia și să aibă profit uriaș.
Care e diferenția dintre șprot și hamsie
În ceea ce privesc diferențele dintre cei doi pești, trebuie să fiți atenți la gurile lor. Hamsiile au o gură mare, cu o maxilară superioară proeminentă și cea inferioară mai îngustă. Colțurile gurii depășesc limitele ochilor, iar corpul acestui pește e alungit. Șprotul e mult mai plat în structură.
O altă diferență o face și gustul, căci conținutul de grăsimi e mult mai mare la hamsii față de șprot, iar compoziția e diferită. Hamsiile sunt sărate fără mirodenii pentru a avea mereu un gust deosebit.
Citește și: Prețuri astronomice pe plajele din România în 2022. Cât costă acum o porție de hamsii