Testarea Covid-19 în farmacii. Cum se va desfășura procesul și ce se va întampla cu cei pozitivi
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.04.2021 la 12:30
Actualizat pe 01.04.2021 la 12:30
S-a adoptat o ordonanţa de Urgenţă care prevede că testarea pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii, adoptată de Guvern și un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătății va trimite către farmacii testele, dar farmaciile și pot stabili singure costul de testare. Iată cum se va desfășura procesul de testare și ce se va întâmpla cu persoanele confirmate pozitiv la coronavirus.
- Testele rapide pentru detectarea coronavirusului vor fi disponibile în farmacii
- Ce a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu
Testarea în farmacii se va face exclusiv cu teste rapide antigenice, adică cu recoltare din nas sau din gât. Testarea COVID-19 va fi contra-cost.
Oamenii se vor putea testa contra-cost, în farmacii
Conform ordonanței de Urgență adoptată de Guvern, oamenii se pot testa și în farmacii. Nu toate farmaciile au capacitatea să facă teste, așa că testarea se va face în anumite farmacii care îndeplinesc condițiile prevăzute.
Farmaciile vor stabili singure costul testării, dar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, speră că prețul va fi unul accesibil, astfel încât oricine să se poată testa.
Rezultatul este disponibil într-un timp scurt, fiind unul din avantajele testării rapide în farmacii. Prețul ar trebui să fie unul mult mai mic decât cel al unui test de laborator - PCR. Personalul implicat trebuie să poarte obligatoriu echipament de protecție, adică mască de protecție, mănuși chirurgicale și halat alb de unică folosință.
Ce se întâmplă când o persoană obține rezultat pozitiv
În cazul în care se obține un rezultat pozitiv la testul rapid, ar trebui să confirmat și de testul PCR. Farmaciile în care se fac teste rapide ar trebui să se afle într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător.
Farmaciile în care se fac teste rapide trebuie să transmită la sfârșitul zilei rezultatele tuturor testelor efectuate și situatia stocurilor de teste rapide antigenice către direcțiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
Testarea este una eficientă și are un rol important în limitarea extinderii pandemiei de coronavirus. Unii farmaciști nu sunt de acord cu testarea rapidă în farmacie, deoarece ar putea fi un proces destul de complicat în cazul în care se descoperă o persoană pozitivă.