Testul pentru depistarea COVID-19, mult prea scump pentru români. Un sondaj de opinie arată nemulțumirea oamenilor
Publicat pe 14.11.2020 la 09:39 Actualizat pe 14.11.2020 la 16:56
Un sondaj de opinie realizat pe un eşantion de 1000 de persoane arată că majoritatea românilor consideră că testarea pentru COVID-19 este prea scumpă și inaccesibilă. Mai bine de jumătate dintre participanți afirmă că în România este greu să intri în posesia testului şi tratamentului pentru noul coronavirus.
- Testul pentru depistarea COVID-19, mult prea scump pentru români.
- Un sondaj de opinie arată nemulțumirea oamenilor.
Respondenții au fost chestionați cu privire la gestionarea pandemiei de COVID-19 în România. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI), sub egida Secției de Științe Medicale a Academiei Române.
Românii au fost întrebaţi care ar trebui să fie cele trei domenii prioritare pentru Guvernul României, iar răspunsul majorității a fost protejarea locurilor de muncă, urmat de desfăşurarea şcolilor în bune condiţii şi luarea de măsuri împotriva infectării cu SARS-CoV-2.
Ceilalți respondenți au spus că printre priorităţile autorităților ar trebui să fie şi: lupta împotriva corupţiei, creşterea salariilor, susţinerea mediului privat în economie îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în general, creşterea pensiilor, construcţia de autostrăzi, o comunicare mai bună cu populaţia, combaterea ştirilor false şi ordinea publică.
Test și tratament COVID-19, inaccesibil
La partea de testare şi tratament pentru SARS-CoV-2 în România, 51,3% dintre respondenţi a apreciat că tratamentul pentru infecţia cu noul coronavirus este inaccesibil. Totodată, 37% dintre respondenţi îl consideră accesibil.
De asemenea, 54, 5% dintre participanți au spus că testarea este inaccesibilă în timp ce 35,8% au spus că testarea este accesibilă.
Sondajul de opinie au fost realizat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020. Volumul eșantionului a fost de 1000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani.