Topul celor zece țări sărace din Uniunea Europeană. Pe ce loc rușinos este România
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 13.09.2022 la 10:55
Actualizat pe 13.09.2022 la 10:55
Topul celor zece țări sărace din Uniunea Europeană. Pe ce loc rușinos este România. Clasamentul a fost realizat de o publicație germană, pe baza PIB pe cap de locuitor. Contrar percepţiei, țara noastră nu este la fel de săracă precum Bulgaria, și figurează, în top, pe un loc mult mai bun decât Letonia, Croaţia, Slovacia sau Grecia.
- Topul celor zece țări sărace din Uniunea Europeană
- Pe ce loc rușinos este România
Jurnaliștii germani au realizat acest top, pe baza PIB pe cap de locuitor. Potrivit publucației, valoarea medie a PIB din UE este stabilită la 100 PPS. Dacă PIB al unei unei țări este de peste 100 PPS, această țară are un produs intern brut care este peste medie pentru UE. Așadar, dintre cele 27 de țări membre ale UE, 17 sunt sub această valoare.
Topul celor zece țări sărace din Uniunea Europeană
10 țări au avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor în 2021 conform datelor de la biroul de statistică al Uniunii Europene. În topul european al ţărilor sărace, se situează pe o poziţie mai bună decât a României - Portugalia, Ungaria, Polonia şi Spania. În acest clasament, România se află pe locul al șaselea. Contrar percepţiei, țara noastră nu este la fel de săracă precum Bulgaria, care se află pe locul 1.
În anul 2021, România a avut un PIB de 73 KKS, fiind astfel pe poziţia a 6-a în rândul ţărilor UE cele mai sărace.
Republica Parlamentară Letonia se află pe locul cinci, cu un PIB pe cap de locuitor de 71 PPS. Adică 17 standarde de putere de cumpărare în urma Lituaniei vecine, care a aderat și la UE în 2004.
Locul patru a fost ocupat de Croaţia – Ţara a aderat în 2013 la UE devenind astfel cel mai tânăr membru, având un PIB de 70 KKS. Pe locul trei se află Slovacia – care are un PIB în valoare de 68 KKS şi la 5 ani după aderarea sa, în 2009, a introdus moneda euro.
Pe locul doi în acest top se află Grecia. În anul 2021 PIB-ul din Grecia era de 65 KKS. Pentru acest an Comisia Europeană prevede o cotă a datoriei de 186% din PIB, aceasta fiind cea mai mare valoare din zona euro faţă de 2009, când era de 127%.
Locul 1 este ocupat de Bulgaria, cu un PIB de 55 KKS. Bulgaria este membră UE din 2007. Din 2020 ţara a blocat din raţiuni istorico-politice negocierile cu ţările candidate Albania şi Macedonia de Nord. În iunie 2022, legislativul bulgar a votat cu o largă majoritate anularea veto-ului împotriva Macedoniei de Nord.
Citește și : Țara din Europa care recomandă dușul în doi. Măsura vine pentru a reduce facturile la energie