Tot ce trebuie să știi despre înțepătura de meduză. Cum arată și cum se tratează corect
Publicat pe 23.08.2023 la 13:01 Actualizat pe 23.08.2023 la 13:51
În întreaga lume există mii de specii de meduze. Ei bine, cea mai mare parte a înțepăturilor de meduză sunt inofensive și pot fi tratate cu câteva măsuri de prim ajutor simplu. Însă, există și cazuri în care aceste înțepături pot provoca răni grave. Cum arată și cum se tratează corect înțepătura de meduză. Durerea te-ar putea ucide înaintea veninului.
- Cum arată și cum se tratează corect înțepătura de meduză
- Durerea te-ar putea ucide înaintea veninului
În cazul în care te-a înțepat o meduză, ar trebui să ceri ajutor medical, mai ales dacă prezinți simptome care îți pun viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație.
Cum arată și cum se tratează corect înțepătura de meduză
Despre meduze știm că acestea sunt creaturi marine care trăiesc în toate oceanele lumii. Ele au un corp moale, în formă de clopot, cu structuri lungi, asemănătoare unor degete. Acestea se numesc tentacule. Mai știm despre aceste specii marine că au în interiorul tentaculelor celule înțepătoare numite nematocite, astfel că unul singur poate conține mii de nematociste.
În același timp, nematocitele conțîn o substanță otrăvitoare, asemănată cu veninul, care ajută meduzele să se protejeze. Mai mult decât atât, veninul le ajută să captureze hrană prin înțepare. În general, aceste meduze nu au intenția de a înțepa oamenii, ci fac acest lucru atunci când te atingi de ele în timp ce înoți sau te plimbi pe plajă.
În cele mai rare cazuri, în momentul în care ești înțepat de meduză, este bine să ceri ajutor imediat. Există simptome care îți pot pune viața în pericol, cum ar fi dificultăți de respirație.
Cum înțeapă meduzele?
În cele mai multe cazuri, meduzele nu au intenția de a înțepa oamenii. Însă, în cazul în care treci pe lângă una sau calci accidental pe una, aceasta te înțeapă pentru a se proteja.
Așadar, fiecare nematocist din tentaculele unei meduze conține fire sau tubuli cu țepi încărcați cu arc, iar în momentul în care se declanșează, o concentrație mare de calciu trece peste membrana plasmatică a meduzei și duce, totodată, la creșterea presiunii în interiorul nematocistului.
Mai mult, nematocistele își pot lansa veninul chiar și atunci când nu sunt atașate de meduză. Cu toate acestea, meduzele își pot lansa veninul și în cazul în care meduza este moartă. Anual, în întreaga lume se produc până la 150 de milioane de înțepături de meduză.
Simptome ale înțepăturii de meduză
Există mai multe reacții pe care le poți dezvolta în urma unei înțepături de meduză. Unele dintre acestea pot provoaca doar o iritație minoră, în timp ce altele pot fi fatale.
- Tipul de meduză;
- Vârsta, starea de sănătate și greutatea corporală;
- Zona corpului unde ați fost înțepat;
- Cât timp a stat veninul în corp.
Însă, de cealaltă parte, înțepăturile mai grave de meduză pot provoca răni mai mari. Astfel că, acela este și momentul în care este necesar să soliciți imediat ajutorul medical.
- Dificultăți de respirație;
- Dureri în piept;
- Crampe musculare;
- Bășici pe piele;
- Amorțeală sau furnicături;
- Greață sau vărsături;
- Dificultate la înghițire (disfagie);
- Dureri abdominale;
- Transpirație excesivă (hiperhidroză).
CITEȘTE ȘI: Ce pățești dacă te înțeapă o meduză. Regula pe care trebuie să o știi înainte de a merge la plajă