Tot ce trebuie să știi despre testul pentru COVID-19. Ce se întâmplă în timpul recoltării probelor, cât durează, dar și ce poate decurge rău
Publicat pe 02.04.2020 la 15:41 Actualizat pe 02.04.2020 la 15:47
Tot mai mulți cetățeni se tem de virusul ucigaș din China, mai ales dacă se întorc din străinătate sau intră în contact cu persoane de peste hotare ori infectate deja.
Tot mai mulți cetățeni se tem de virusul ucigaș din China, mai ales dacă se întorc din străinătate sau intră în contact cu persoane de peste hotare ori infectate deja.
Simptomele coronavirusului precum febra, respirația îngreunată, lipsa gustului sau a mirosului sunt semnele care trebuie să ne facă să sunăm la 112.
Ce trebuie să știm este faptul că odată ajunși la spital, cadrele medicale vor propune efectuarea unui test special pentru a se constata dacă pacientul a fost sau nu infectat cu noul coronavirus.
Mai jos venim cu explicații despre tot ceea ce presupune efectuarea acestui test pentru coronavirus.
Medicii vor recolta o probă
Testarea pentru noul coronavirus este foarte asemănătoare cu cea pentru depistarea gripei. Medicii trebuie să recolteze probe din saliva și mucoasa nazală, având în vedere faptul că virusul ucigaș se multiplică în tractul respirator.
Proba recoltată va fi analizată în laborator
După ce medicul a recoltat proba necesară, aceasta va fi introdusă într-un flacon steril, apoi va fi trimisă unui laborator de specialitate. Acolo probele trebuie analizate în cel mult 72 de ore, apoi materialul genetic se degradează pe măsură ce timpul va trece.
În laborator începe testarea
Probele ajunse în laborator vor treve printr-o procedură numită RT-PCR, pentru a se depista dacă coronavirusul este sau nu prezent în organismul pacientului de la care a fost recoltată proba. Pentru a ajunge la acest pas, specialiștii din laborator extrag informația genetică, amestecă apoi materialul genetic purificat cu un set de ingrediente, inclusiv cu unele derivate din COVID-19.
După această operațiune, întreaga soluție este introdusă în aparatul de testare. Dacă proba recoltată conține coronavirus, materialul genetic se va amplifica, iar aparatul va afișa un rezultat pozitiv.
Durata efectuării testului
Trebuie să mai știm și faptul că testul pentru coronavirus poate dura cel puțin 24 de ore de la momentul în care proba ajunge în laborator. În tot acest timp, pacientul a cărui probă a fost recoltată trebuie să stea în izolare.
Ce poate decurge rău?
Dacă virusul din organism are o afinitatea mai mare pentru anumite părți ale tractului respirator, analizele recoltate în vederea depistării prezenței coronavirusului, pot fi influențate de cantitatea de COVID-19 prezentă.