Totul despre astenia de primăvară. Simptome, tratament, alimente recomandate
Publicat pe 19.03.2020 la 20:39 Actualizat pe 19.03.2020 la 20:40
Cu toții am auzit de termenul de „astenie de primăvară”. Puțini știu însă ce înseamnă cu adevărat acest concept. Iată care sunt simptomele, prevențiile și tratamentul acesteia!
Cu toții am auzit de termenul de „astenie de primăvară”. Puțini știu însă ce înseamnă cu adevărat acest concept. Iată care sunt simptomele, prevențiile și tratamentul acesteia!
Ce este astenia de primăvară
Astenia de primavară reprezintă o stare slăbiciune pe care o resimțim în întregul organism. Această oboseală are loc atât la nivelul fizicului, cât și al psihicului, fără ca să facem un efort considerabil.
Potrivit spuselor specialiștilor, astenia de primăvară nu este o boală. Aceasta este definită de fapt ca o multitudine de stări fiziologic. Ele se manifestă atât la persoanele sănătoase, cât şi oamenii care au asociată o altă patologie. Deși nu este o maladie, poate degenera dacă nu este tratată în mod corespunzător.
Simptomele asteniei de primăvară
Astenia de primăvară este resimțită prin mai multe simptome. Cele mai des întâlnite sunt: anxietatea, melancolia, pofta redusă de mâncare, concentrare scăzută, migrene, senzația de epuizare, dureri la nivel muscular, febră, semne de răceală, stare de amețeală, căderea părului, stare de nervozitate și apatie și tensiune arterială scăzută.
Astenia de primăvară poate avea un efect major și asupra somnului. Există persoane care au somn agitat: se trezesc de mai multe ori în timpul nopții.
Cum putem preveni astenia de primăvară
Pentru a ne ține departe de astenia de primăvară este bine să avem un regim alimentar bogat și divers. Prin acesta ar trebui să bifăm toate clasele de nutrienți. Mai exact, trebuie să consumăm bogate în vitamine, acizi grași și minerale.
În ceea ce privește mișcarea, trebuie să ne concentrăm pe activitățile fizice ușoare, care să ne relaxeze și să ne dea o stare de bine, cum ar fi: plimbările în aer liber, cititul și vizionarea unui film sau serial care să ne capteze atenția. De asemenea, ar trebui să facem și sport, însă să ne rezumăm la ceva mai simplu, spre exemplu jogging-ul.
Ce să mănânci primăvara pentru un plus de energie
Primăvara este anotimpul în care trebuie să avem foarte mare grijă la alimentație. În această perioadă, din cauza asteniei de primăvară riscăm să ne simțim storși de energie. Pentru a reveni într-o formă de zile mari este bine să consumăm foarte multe fructe, cum ar fi: coacăzele, cireșele, portocalele și smochinele. De asemenea, este indicat să mâncă supă de pui cu legume și spanac. Când vine vorba despre grăsimi, ar trebui să ne orientăm către cele sănătoase, pe care le găsim în nuci, pește, ulei de rapiță, etc.
Cum se tratează astenia de primăvară
Astenia de primăvară trebuie tratată din timp. Printre principalele remedii se numără somnul, exercițiile fizice, hidratarea, distracția și consumul de vitamina B.