Tradiții de Dragobete. Ce trebuie neaparat să facă fetele nemăritate, pe 24 februarie

Tradiții de Dragobete. Ce trebuie neaparat să facă fetele nemăritate, pe 24 februarie © arhivă

Sărbătoarea iubirii la români are o simbolistică specială și vine „la pachet” cu o mulțime de tradiții și obiceiuri. Pe 24 februarie, fetele care nu sunt măritate trebuie să țină cont de câteva reguli dacă vor să își găsească ursitul, fără să mai treacă prin dezamăgiri. 

În fiecare an, pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele. 

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Dragobete

În primul rând, în noaptea de Dragobete, tinere care vor să afle cum arată „ursitul” lor trebuie să pună sub pernă busuioc sfințit. Un alt obicei spune că fetele trebuie să pornească în goană spre sat, iar băieții să le urmeze. 

Băieții care reușesc să prindă din urmă fetele pe care au pus ochii le pot săruta în văzul lumii! Special este că, în seara de Dragobete, sărutul reprezintă un adevărat legământ. 

Tot cu ocazia acestei zile, tinerele adună zăpada netopită și o folosesc la descântece de iubire. Apoi, cu apa provenită de la zăpadă se spală pe față. 

Oamenii se îmbracă în haine curate, de sărbătoare, iar la ţară aceştia pleacă spre pădure pentru a colege flori. Ghioceii și viorelele sunt aşezate ulterior la icoane.

Ce este interzis de Dragobete

În această zi este recomandat să nu se muncească din greu în gospodărie. În schimb, o scurtă curățenie nu strică, mai ales că aduce prosperitate și noroc. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro