Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie! Ce trebuie să facem în această zi de sărbătoare
Publicat pe 20.07.2019 la 10:28 Actualizat pe 20.07.2019 la 10:31
În fiecare an, pe data de 20 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiind o sărbătoare extrem de importantă. Atunci, aceştia ţin cont de o serie de tradiţii şi superstiţii.
În fiecare an, pe data de 20 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiind o sărbătoare extrem de importantă. Atunci, aceştia ţin cont de o serie de tradiţii şi superstiţii.
Iată o serie dintre aceste tradiţii şi superstiţii, păstrate în timp, în casele românilor:
- În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.
- Se adună plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
- Femeile duc în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.
- În această zi de sărbătoare, se duc poame la biserică și se dau de pomană pentru cei morți, căci până în această zi, nu se cade nimănui a mânca din ele, căci trebuie întâi să se dea de sufletul morților.
- Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi. Până la sărbătoarea de Fg. Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se fac furtuni mari, tunete, fulgere și piatră.
- E considerat belșug să scuturi mărul în ziua de Sf. Ilie și măcar două mere de sunt, să chemi copiii în grădină și să le dai de pomană.
Sfântul Ilie aduce ploaia şi trăsneşte dracii
Sfântul Ilie este cunoscut ca fiind cel care a adus prin rugăciunea sa seceta asupra poporului din Israel și apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte. A ajuns să fie cinstit și ca cel ce aduce ploi. Se spune că, în cer, Sfântul Ilie cutreieră norii, fulgeră şi trăsneşte dracii cu biciul său de foc, pentru a-i pedepsi pentru răul pe care i l-au pricinuit. Şi, pentru că dracii înspăimântaţi se ascund pe pământ prin arbori, pe sub streaşina caselor, în turlele bisericilor şi chiar în trupul unor animale, Sfântul Ilie trăsneşte năprasnic, pentru a nu-i scăpa nici unul dintre ei.