Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce trebuie neaparat să faci luni, 29 iunie
Publicat pe 28.06.2020 la 14:51 Actualizat pe 28.06.2020 la 14:51
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Luni, 29 iunie, este sărbătoarea cunoscută în România sub numele de Sânpetru de Vară. Oamenii țin cont de câteva tradiții și obiceiuri pentru spor și sănătate.
- Luni, 29 iunie, sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
- Tradiții și obiceiuri pentru spor și sănătate.
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel, cunoscută în tradiția românească sub numele de Sânpetru de Vară, vine cu tradiții și obiceiuri pe măsură. Oamenii țin cont de ele pentru a avea spor şi sănătate tot anul.
Tradiţii și obiceiuri de Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
În această zi, oamenii obișnuiesc să-și pună o dorință. Sfinții Apostoli Petru și Pavel îndeplinesc dorințele credincioșilor care au ținut post negru în ajunul sărbătorii.
De asemenea, tradiția spune că, până în această zi, nu se scutură merii pentru ca ogoarele să fie ocrotite de căderea grindinei.
Persoanele pistruiată trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii. Din bătrâni se spune că, dacă se respectă acest obicei, pistruii nu se mai înmulțesc.
Moșii de Sânpetru
Tradiția Moșilor de Sânpetru este, de departe, cea mai cunoscută. Luni, 29 iunie, pentru sporul casei şi pentru sănătate, se sfinţesc la biserică pachete care conțin colaci, lumânări, mere dulci, mere acrişoare, zarzăre şi colivă. Apoi, acestea se împart săracilor.
Nu în ultimul rând, se respectă și Sărbătoarea lupilor: gospodarii nu pun capcane în păduri și nu alungă lupii cu focuri de armă. În caz contrar, vor rămâne în continuare fără vite.