Tradiții și obiceiuri de Sfântul Luca. Ce să respecți la data de la data de 18 octombrie 2023
Publicat pe 18.10.2023 la 09:33 Actualizat pe 18.10.2023 la 09:34
În fiecare an este prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, la data de 18 octombrie. Acum îți vom spune ce tradiții și obiceiuri există de această sărbătoare din calendarul ortodox. Iată ce trebuie să respecți la această dată!
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
- Ce trebuie să respecte credincioșii ortodocși astăzi
În rândurile de mai jos îți vom spune câteva tradiții și obiceiuri de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Iată ce trebuie să respecte credincioșii ortodocși astăzi!
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Luca
Sfântul Apostol și Evanghelist Luca nu este sărbătorit cu cruce roșie sau neagră în calendarul ortodox, însă este un sfânt extrem de important. Cei care poartă numele de Luca sunt sărbătoriți în această zi sfântă și primesc urări și felicitări din partea oamenilor dragi.
În unele zone din România, cei care au probleme de sănătate trebuie să se roage la Sfântul Luca, deoarece are calități de medic. Pictorii și artiștii se mai pot ruga la acest sfânt, deoarece le va oferi călăuzire și inspirație pentru lucrările pe care le fac.
La data de 18 octombrie, acest sfânt important în calendarul ortodox ajută creștinismul pentru recunoaștere și reflecție. Biserica Ortodoxă amintește an de an de importanța martorilor credinței și a celor care au contribuit la conservarea și transmiterea învățăturilor divine prin scrierile și faptele lor.
Rugăciunea puternică pe care să o rostești astăzi
Există o rugăciune puternică pe care este bine să o rostești în această zi, pe data de 18 octombrie 2023, de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.
„Apostole Sfinte şi Evangheliste Luca, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre. Gura ta ştiind-o pahar Dumnezeiesc, al Înţelepciunii Celei Preaînalte, Înţelepte Apostole Luca, Vistieria Cea Mare şi Negrăită a harului, îmbogăţindu-ne, o luăm cu osârdie, Domnului cântând, căci cu Mărire S-a preamărit. Cu Taină învăţându-te Hristos cele cereşti şi Scripturile cele de Dumnezeu insuflate, fără mijlocire deschizându-le ţie Apostole Luca, tăinuitor te-a arătat şi propovăduitor preaînţelept, al celor mai presus de minte, care cu osârdie cânţi: Domnului să cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Pusu-te-a Biserica lui Hristos împreună călător cu Apostolul Pavel, Sfinte Luca Preafericite, pe tine cel ce ai strălucit Dumnezeieşte cu harul Lui; şi urmelor lui ai urmat, cântând: Domnului să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Chipul zămislirii celei Negrăite şi Dumnezeieşti, ale celei Curate, cu totul lăudate l-ai arătat, Apostole Luca; cum că Duhul cel Preasfânt arătat a venit peste Dânsa şi cuvântul a umbrit-o; căruia cu un glas să-I cântăm, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Amin!”.