Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe! Ce nu este bine să faci în această zi
Publicat pe 23.04.2020 la 08:19 Actualizat pe 23.04.2020 la 08:20
Joi, 23 aprilie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Această sărbătoare creştină vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri din bătrâni. Ce nu este bine să faci în această zi?
Joi, 23 aprilie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Această sărbătoare creştină vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri din bătrâni. Ce nu este bine să faci în această zi?
Sfântul Gheorghe, sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie, este unul dintre cei mai curajoși sfinți, fiind cel care apare călare pe un cal și străpunge cu sulița un balaur imens. Din acest motiv, această sărbătoare vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri, pe care oamenii sunt încurajaţi să nu le neglijeze.
Tradiţii şi obiceiuri
Potrivit tradiției, astăzi, bărbații trebuie să pregătească ogorul pentru vară, dar porțile caselor și casele. Se vor pune ramuri înverzite la porți, dar și pe morminte. De asemenea, tot astăzi este și ziua necuvântătoarelor, zi în care trebuie să hrăniți animalele cu iarbă verde, nu cu grăunțe. Ramurile verzi se pun și în grajdurile animalelor.
Este interzis să speli
Este interzis să speli, deoarece tradiția spune că cei care spală haine în această zi, vor plânge tot restul anului, iar apa folosită pentru haine se va transforma în șiroaie de lacrimi.
De altfel, în unele zone ale țării, bărbații nu au voie să iasă din casă cu capul descoperit, deoarece vor fi prinși de spirite malefice, vor fi fermecați și transformați în cai.
Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Sfântul Gheorghe, pentru iertarea păcatelor și pentru sănătate
”O, luptătorule şi biruitorule, mare Gheorghe, în nevoie şi în nenorociri grabnic ajutător şi cald sprijinitor, iar celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ştefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domnul Ţării Moldovei. Păzeşte-l pe el în lumea aceasta şi în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce Te cinstesc pre Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin.”