Tratamentul pe bază de plasmă cu anticorpi, folosit pentru tratarea românilor infectați cu noul COVID-19. Anunțul făcut de Nelu Tătaru
Publicat pe 17.04.2020 la 09:49 Actualizat pe 17.04.2020 la 09:49
În România, pacienții infectați cu noul coronavirus vor fi tratați cu ajutorul tratamentului pe bază de plasmă cu anticorpi, conform spuselor ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
În România, pacienții infectați cu noul coronavirus vor fi tratați cu ajutorul tratamentului pe bază de plasmă cu anticorpi, conform spuselor ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat pentru Digi24 faptul că în România, pacienții vindecați vor dona plasmă cu anticorpi pentru tratarea celor incă infectați cu noul coronavirus, aflați în stare critică.
Conform spuselor ministrului, România a primit prin donație trei aparate de plasmafereză, prin metoda aceasta vindecându-se până la acest moment 1000 de persoane.
Nelu Tătaru a explicat și care este procesul de tratare. Plasma se va recolta în trei centru din țară de la pacienții vindecați de coronavirus, care au făcut deja anticorpi și va fi folosită pentru salvarea celor în stare extrem de critică din cauza virusului ucigaș din China.
„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.
Această terapie care se aplică acum în România, în lupta împotriva coronavirusului, nu este nouă. A mai fost folosită și pentru combaterea gripei, fiind deja folosită de China, dar și de Statele Unite. De asemenea, la tratamentul cu plasmă apelează din ce în ce mai multe țări.
„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, a explicat recent doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă.