Trotinetele electrice, interzise pe trotuar! Ce alte reguli rutiere au fost schimbate şi ce sancţiuni aspre vor primi cei care nu le respectă

Trotinetele electrice, interzise pe trotuar! Ce alte reguli rutiere au fost schimbate şi ce sancţiuni aspre vor primi cei care nu le respectă

Posesorii de trotinete electrice au primit o veste proastă: noua lege le interzice să mai circule pe trotuare.

Ordonanţa care reglementează circulaţia trotinetelor electrice a fost modificată recent, astfel că posesorii acestor mijloace de transport nu mai au voie să se deplaseze pe trotuar, decât pe pistele special amenajate. În lipsa acestor piste, trotinetele electrice pot fi conduse doar pe sectoarele de drum unde viteza minimă admisă este de 50 km/oră şi doar în localităţi.

Cum este definită trotineta electrică

În noua reglementare, trotinetele electrice sunt definite ca fiind un vehicule utilizate pentru transportul unei singure persoane, având o bară în partea din faţă folosită ca dispozitiv de direcţie, a căror viteză maximă este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşesc 25 km/h, având în echiparea lor un motor electric.

Deputatul Sorin Moldovan a propus o viteză mai mare cu care aceste mijloace de transport pot circula, însă specialiştii consideră că 40 de km/oră este o viteză mult prea periculoasă. 

„O viteză maximă de 40 de kilometri pe oră este mult prea mult. Pot spune că această viteză este chiar periculos de mare, mai ales dacă acea trotinetă intră în posesia  unui adolescent de 14 ani, care nu a mai urcat pe o astfel de trotinetă. Utilizatorii nu ar fi obligaţi să aibă carnet de conducere, dar cei care conduc astfel de vehicule electrice ar trebui să urmeze totuşi niște cursuri teoretice şi practice aşa cum se întâmplă în multe țări din Europa, chiar şi în cazul bicicliştilor. Pentru a călători în siguranţă cu o astfel de trotinetă electrică trebuie în primul rând să fi instruit corect, să știi cum să folosești frâna”, a declarat instructorul moto Cristian Anghel, pentru Adevărul.

Mai mult decât atât, noua reglementare obligă aşezarea trotinetelor electrice lângă şi în paralel cu strada pe care se află oprite. Aceste dispozitive pot fi oprite sau staţionate şi în serii de două, una lângă alta.

Cei care nu respectă aceste reglementări privind utilizarea trotinetelor electrice riscă amenzi usturătoare, adică între 6 şi 8 puncte de penalizare, potrivit clasei a III-a de sancţiuni contravenţionale.


 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro