Ultima discuţie a lui Nicolae cu Elena Ceauşescu! "Imediat după aceea am plecat"

Ultima discuţie a lui Nicolae cu Elena Ceauşescu! "Imediat după aceea am plecat" © arhivă

Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au spus ultimele cuvinte chiar cu puţin timp înainte de începutul sfârşitului. Cei doi ar fi simţit că avea să se întâmple ceva grav! Zoia a fost de faţă şi a povestit totul în dosarul în care a fost cercetată de autorităţi pentru subminarea economiei naţionale.

Pe 21 decembrie, când la Timişoara regimul instaurat de Nicolae Ceauşescu începea să se clatine, dictatorul a purtat o ultimă conversaţie atât cu Elena, cât şi cu copiii lor: Nicu, Valentin şi Zoia Ceauşescu.

În ziua de Crăciun, soţii Ceauşescu au fost executaţi în urma unui proces sumar, la Târgovişte. Copiii lor, Nicu, Valentin şi Zoia Ceauşescu au fost cercetaţi apoi pentru subminarea economiei naţionale. În dosar, au fost consemnate de autorităţi şi declaraţiile Zoiei. Aceasta a povestit cum a decurs ultima conversaţie cu părinţii ei. 

Elena Ceauşescu susţinea totuşi, în faţa copiilor că "nu sunt probleme". De cealaltă parte, când Valentin i-a spus că situaţia este gravă la Timişoara, Zoia şi Elena Ceauşescu i-au spus că "este alarmist".

La scurt timp, a avut o conversaţie cu generalul-colonel Ion Coman. Apoi, a chemat-o pe Elena Ceauşescu într-o altă cameră şi au discutat pe seama celor aflate. Nicolae Ceauşescu le-a spus celorlalţi prezenţi în casă că este obosit şi că vrea să se culce.

În consecinţă, Zoia, soţul ei şi Valentin au plecat fără să ştie ce calvar aveau să trăiască.

Ce a vorbit dictatorul cu generalul Coman?

Când Revoluţia era în toi la Timişoara, Nicolae Ceauşescu a primit un telefon de la generalul-colonel Ion Coman, cel care a condus represiunea din 17 decembrie 1989. 

"Tatăl meu a vorbit la telefon într-o altă cameră decât cea în care ne aflam noi, conversaţia telefonică a fost scurtă, unul-două minute. Nu ştiu ce au discutat cei doi la telefon, când s-a întors tatăl meu, Valentin l-a întrebat ce s-a întâmplat, dar nu i-a răspuns”, a continuat Zoia.

Valentin Ceauşescu este singurul copil al celor doi care mai este în viaţă. El a fost arestat în ziua în care cei doi dictatori au fost executaţi şi ţinut în detenţie până în august 1990. A absolvit Facultatea de Fizică din Bucureşti, a studiat la Institutul de Fizică Atomică din Londra şi în 2013 s-a pensionat. Valentin Ceauşescu are doi copii.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro