Un cutremur mare va lovi România! Avertismentul cercetătorilor INFP: "Să ne pregătim pe cât se poate de repede"
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.03.2023 la 10:06
Actualizat pe 05.03.2023 la 10:13
Cercetătorii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului au spus că un cutremur mare, sau chiar mai puternic decât cel din 1977 sau decât cel din 1940, va lovi România! Specialiștii spun să nu ne bazăm pe iluzia predicției ci avertizează că ar fi bine să ne pregătim cât se poate de repede.
- Un cutremur mare va lovi România
- Avertismentul cercetătorilor INFP
Azi noapte, la ora 00.55, un cutremur cu magnitudinea 3,8 a avut loc în județul Gorj. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Craiova (107 km), Sibiu (109 km), Pitești (143 km), Timișoara (161 km), Arad (180 km). Un alt cutremur s-a produs în aceeași zonă, tot în această dimineață, la ora 3.43. Acesta a avut magnitudinea 2,6.
Un cutremur mare va lovi România
Potrivit cercetătorilor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur mare va lovi România.
Peste 6.500 de persoane și-ar pierde viața în cazul în care s-ar produce un seism cu aceeași magnitudine ca cel din 1977. Deși oficialitățile sunt conștiente de pericol, din cele peste 2.500 de clădiri cu risc seismic din București, numai 32 au fost consolidate.
Potrivit specialiștilor, statistic vorbind, seismele cu magnitudinea de 6° apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce cutremurele de 7 la fiecare 33 de ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 apar la fiecare 80 de ani. După cum bine se știe, ultimul seism mare care a lovit România, a fost în anul 1986, în urmă cu 37 de ani, și a avut o magnitudine de 7,1 pe scara Richter.
Șeful DSU, despre cât de pregătite sunt autoritățile din România în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade
În urmă cu numai câteva zile, Raed Arafat a vorbit despre cât de pregătite sunt autoritățile din România în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 8 grade.
”Noi suntem obligaţi să luăm pe scenarii, de cele mai multe ori, scenariul cel mai nefavorabil. Aşa ne pregătim. Dar întotdeauna sperăm ca scenariul să fie unul mai bun, dar la pregătire nu poţi să pregăteşti pentru scenariul cel mai bun, tu trebuie să te pregăteşti pentru scenariul chiar dacă e cel mai puţin probabil, scenariul care poate să te provoace cel mai mult.Noi în scenariile noastre luăm şi evantualitatea unui cutremur de 8 grade, asta nu înseamnă că ştim că va fi, nu înseamnă că sigur va fi, dar noi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva.”, a declarat Raed Arafat la TVR Info.
Citește și: S-au împlinit 46 de ani de la cutremurul din 1977. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața