Un mecanic de bord român este acuzat că a hărţuit stewardesele: "M-a atins pe sâni..."

Un mecanic de bord român este acuzat că a hărţuit stewardesele: "M-a atins pe sâni..."

Un mecanic de bord al unei companii aeriene private româneşti este acuzat că a hărţuit sexual mai multe stewardese, motiv pentru care a fost imediat concediat.

Deşi comportamentul lui deviant a fost reclamat de mai multe stewerdese, anagajatul companiei aeriene a dat în judecată societatea care l-a concediat. El acâştigat procesul şi a fost reangajat, pe motiv că procedura a fost încălcată în momentul în care a fost dată afară.

Cum a început totul

Compania aeriana din România a închiriat o aeronavă a unei firme de aviaţie din Kuweit. Împreună cu avionul, aeronava a venit la pachet cu echipajul necesar zborului, dar şi cu echipajul tehnic, din care făcea parte şi mecanicul de aviaţie.

În luna august a anului 2019 o însoţitoare de zbor a reclamat faptul că mecanicul are un comportament nepotrivit faţă de angajatele de sex feminin.

Şefa stewardeselor le-a recomandat femeilor să sesizeze în mod oficial aceste acţiuni ale angajatului, pentru a putea fi soluţionate problemele.

Declaraţiile şocante ale însoţitoarelor de zbor

Una dintre stewardesele agresate a declarat prin ce clipe incomode a trecut cu bărbatul indiscret.

„Într-una dintre zile, eram singură în bucătăria din spate a avionului, iar domnul C. a venit şi m-a luat în braţe. Când am încercat să mă retrag m-a atins cu mâinile pe sâni, spunându-mi să ne retragem după colţ. În acel moment m-am speriat şi am fugit către faţă unde erau şi ceilalţi colegi lăsându-l singur în spate”, a mărturisit femeia.

O altă angajată a declarat că, în timp ce se afla la piscina hotelului la care era cazată, mecanicul de zbor a atins-o pe picior.

„Mi s-a intamplat de câteva ori să ajungă la avion şi să aibă un comportament mai mult decât afectuos. Dumnealui a încercat de mai multe ori să mă îmbrăţişeze, ultima dată îmbrăţişându-mă pe la spate a reuşit să mă pupe pe gât, lucru care m-a îngrozit, dar în mod politicos am reuşit să ma îndepărtez de dumnealui. Acesta m-a sunat de câteva ori şi în cameră sub pretextul că nu are cu cine să iasă şi dacă poate să mă deranjeze că este singur”, a declarat o altă femeie.

Cum a fost sancţionat mecanicul de bord

Pe baza acuzaţiilor însoţitoarelor de zbor, bărbatul a fost concediat din funcţia lui. Două dintre femeile agresate sunt chiar fiicele patronului companiei aeriene, fiind depusă chiar şi o plâgere la Poliţie pe numele bărbatului.

Mecanicul de bord a contestat decizia instanţei, procesul fiind judecat la Tribunalul Bucureşti.

În pledoaria susţinută în faţa judecătorilor, bărbatul a declarat că „stewardesele aveau o perioada de 21 de zile în Kuweit, reveneau în ţară pentru 4-5 zile, apoi reveneau din nou în Kuweit, iar la momentul întâlnirii se îmbratişau colegial urându-şi «bun venit» şi «bine te-am găsit»”.

Mecanicul a fost reangajat

Angajatul a mai demonstrat şi că procedura prin care el a fost concediat nu a fost respectată şi că nu i s-a dat ocazia să se apere. Avocatul companiei aeriene a admis că procedura a fost incorectă, decizia de concediere a angajatului fiind luată de administratorul companiei "pe fondul emoţional al acestor plângeri de hărţuire sexuală".

Astfel, mecanicul de bord a fost reangajat, solicitarea fiind făcută în instanţă de către reprezentanţii companiei.

„Din perspectiva procedurii disciplinare, aceasta a fost încălcată de societate în sensul că nu a efectuat cercetarea disciplinară prevăzută de lege”, a admis compania aeriană, care a arătat că îşi recunoaşte greşeala şi cere instanţei reangajarea mecanicului doar „cu scopul de a nu crea reclamantului, vinovat de hărţuirea şi umilirea unor angajate ale sale, beneficii suplimentare constând în prelungirea perioadei în care primeşte salarii fără a se prezenta la muncă”.

În aceste condiţii, bărbatul a fost repus în funcţie pe motiv că, potrivit Codului Muncii, nici o persoană nu poate fi concediată înaintea efectuării unei cercetări disciplinare prealabile.

Mai mult, compania aeriană a fost pbligată să achite mecanicului de bord cheltuieli de judecată în valoare de 1.500 de lei.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro