Un medic de la ”Matei Balș”, anunț îngrijorător: ”Vârful epidemiei va fi atins de Paște, 10.000-20.000 de cazuri”
Publicat pe 18.03.2020 la 10:53 Actualizat pe 18.03.2020 la 10:57
România se află în plină pandemie de coronavirus, însă se pare că vremurile extrem de grele abia acum încep. Se pare că vârful epidemiei de Covid-19 va fi atins în perioada Paștelui, mai exact la începutul lunii aprilie, dar și la sfârșitul lunii mai.
România se află în plină pandemie de coronavirus, însă se pare că vremurile extrem de grele abia acum încep. Se pare că vârful epidemiei de Covid-19 va fi atins în perioada Paștelui, mai exact la începutul lunii aprilie, dar și la sfârșitul lunii mai.
Conform ultimelor simulări matematice, Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infețioase ”Matei Balș” din București, a declarat la ”Marius Tucă Show” că există posibilitatea ca în scurt timp să atingem pragul de 10.000-20.000 de cazuri.
„Avem 30 de cazuri la Matei Balş. Doi sunt în stare gravă, dar nu sunt intubaţi. Cei 30 stau cuminţi în spital, îşi fac tratamentul, azi am externat doi”, a mai spus medical, potrivit Mediafax.
Medicul Cătălin Apostolescu a ținut să precizeze că este foarte important ca românii să stea în case și să nu i-a această perioadă drept o vacanță.
„Nu să considere acest stat acasă ca o vacanţă, să se ducă la mall, la prieteni. Să ne spălăm pe mâini cât de des posibil, mai ales când venim de afară. Dacă ştim că suntem răciţi, să purtăm mască. Şi să evităm aglomeraţiile nenecesare”, a mai spus medical.
Apostolescu a mai declarat că nu stăm bine nici la capitolul echipamente, totul trebuind importat, însă chiar și așa există o problemă. Aceea că materialele de protecție sunt prea puține, coronavirusul lovind mai toată Europa.
”România este o țară mica, nu are producători de echipamente de protecție și totul trebuie important. Nicăieri nu există suficiente echipamente de protecție. Și medicii din Italia sau Franța se plâng de acest lucru. Și din Partea personalului medical există o dorință compulsivă de a se supra-proteja”, a precizat Cătălin Apostolescu.
În prezent, în România există doar 2.000 de paturi pentru terapie intensivă cu ventilare mecanică, ceea ce nu este deloc o veste bună, dacă coronavirusul va face mult mai multe victime.
„Dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurișe cu șanse de a supraviețui dintre cazurile grave”, a spus Apostolescu.
Rata mortalității este 3%, dar aceasta nu este mică, „este o mortalitate mare”. „3% e mortalitate overall, la segmentul de peste 75 de ani acolo mortalitatea este mai mare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”