Un român a inventat masca inteligentă! Design-ul a fost premiat la un concurs internațional. Cum funcționează
Publicat pe 01.12.2020 la 00:09 Actualizat pe 01.12.2020 la 00:09
Masca de protecție ne-ar putea deveni chiar mult mai utilă decât ne este în prezent. Aceasta ne-ar putea proteja la un cu totul alt nivel, dacă design-ul realizat de un român va fi aplicat la scară largă. Clujeanul, de doar 26 de ani a câștigat un concurs internațional pentru ideea sa revoluționară.
- Masca de protecție inteligentă, inventată de un tânăr din Cluj.
- Ne poate oferi protecție la un cu totul alt nivel.
- Cum funcționează.
Un tânăr din Cluj, de doar 26 de ani, este câștigător al premiului MIT Pandemic Response Lab. Designerul s-a prezentat cu o invenție pe măsură...una care ar putea salva vieți! El a venit cu prototipul unei măști de protecție smart, cu un aspect modern.
Cum va funcționa masca de protecție inteligentă
Ciprian Burzo a studiat design industrial la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. El s-a înscris în concursul MIT Pandemic Response Lab cu ceea ce a numit „Social Mask/ Masca socială”.
Este vorba despre o mască de protecție inteligentă, echipată cu senzori de temperatură și sistem de filtrare a aerului.
Scopul său este să poată fi conectată la telefonul mobil. Astfel, cel care o poartă poate verifica, în timp real, dacă a intrat în contact cu vreun purtător de COVID-19, ori alte infecții virale.
Masca este transparentă, exact cum o vedem în imagine și poate fi confecționată din policarbonat sau polipropilenă, pentru a nu provoca alergii. De asemenea, ea este dotată și cu un senzor de temperatură, care le permite celor din jur să vadă temperatura celui care poarta masca.
Astfel, s-ar putea intra mai ușor în magazine, ori alte instituții publice, unde termometrizarea la intrare este obligatorie.
„O provocare globală precum pandemia necesită soluții globale”, a declarat David Kong, director al Inițiativei de biotehnologie comunitară a MIT Media Lab și cofondator al platformei CoLab.
Competiția de la MIT a fost jurizată de cinci experți în tehnologii noi și design, dar și o trupă de dans.
„Suntem încântați să folosim Response Pandemic CoLab pentru a canaliza creativitatea și inovația diferitelor comunități din întreaga lume către abordarea nenumărate provocări cu care ne confruntăm care decurg din pandemie”, a mai precizat David Kong.
Românul nostru s-a numărat printre cei trei câștigători, desemnați la final.
CITEȘTE ȘI: Medicul Nicolae Bacalbașa, momente grele după ce s-a infectat cu COVID-19! Acum e dependent de oxigen!