Unde se pun icoanele într-o casă
Publicat pe 14.12.2020 la 13:51 Actualizat pe 14.12.2020 la 14:06
Icoanele de orice fel, pe lemn, sticlă, încadrate cu metale prețioase sau reproduse cu teme religioase după pictură -ocupă un loc special în decorarea casei. Așezarea lor pe perete nu este întâmplătoare.
- Câte icoane să avem în casă
- Cum se așează icoanele pe perete în funcție de ierarhie
Cel mai bine este să aveți o icoană în fiecare cameră. Amplasarea icoanei în casă este pe peretele de la răsărit. Nu trebuie să punem nimic altceva pe perete cu icoana, astfel încât atunci când ne rugăm în fața icoanei, atenția noastră nu va fi atrasă de alte lucruri. De asemenea, nu este bine să punem lucruri care nu au legătură cu icoana lângă ea.
Icoanele se sfințesc înainte de a fi puse în casă
Unii spun că icoana este sfântă prin ea însăși, alții că este indicat ca o icoană să stea 40 de zile în Altar, după care trebuie sfințită.
Unii spun că o icoană este sfântă indiferent de locul în care se află sau de persoanele care o sărută şi aceasta pentru că sfinţenia persoanei reprezentată pe ea nu poate fi profanată. Iar alții spun că orice icoană pe care o folosim în casă sau în lăcașul de cult se sfințește. În biserică se sfințesc icoanele odată cu târnosirea acesteia. În casele particulare, icoanele pe care le avem pentru suflet le sfințim mergând cu ele la Sfânta biserică.
Unde se pune icoana Sporul Casei
Recomandat ar fi ca în locul în care ne facem rugăciunile să fie mai multe icoane. Acestea ar putea fi, de exemplu, icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfântului a cărui nume îl purtăm, a sfântului care ne ocrotește casa etc. Și mai potrivit ar fi un mic colț de rugăciune. În celelalte camere din casă cel puțin o icoană ar fi suficientă.
Un unghi de rugăciune mai mic este mai potrivit, în celelalte camere ale casei, este suficient cel puțin o pictogramă. Și mai potrivit ar fi un mic colț de rugăciune.
Unde se pun icoanele pe perete
Locul dedicat icoanelor din casa noastra trebuie, spun Sfintii Parinti, sa ofere intimitate. De aceea, pe peretele cu icoane nu mai expunem alte tablouri, cu tematica nereligioasa. In cazul in care dorim sa decoram un perete cu mai multe icoane, asezarea lor se realizeaza dupa anumite reguli ierarhice. In centrul peretelui ales se pozitioneaza cele imparatesti. Acestea ii reprezinta pe Mantuitorul Iisus si pe Maica Domnului - mama Sa.
Ele vor fi inconjurate de altele, cu teme reprezentative din Ortodoxie: Bunavestire, Cina cea de Taina, Rastignirea, Invierea Mantuitorului. Apoi, lateral vom plasa icoane ce-i infatiseaza pe Arhanghelii Mihail si Gavriil, pe Sfintii Apostoli, pe Sfintii patroni spirituali.
Unde se țin icoanele care nu sunt prinse pe perete
Citește și: Calendar ortodox, luni, 14 decembrie. Rugăciunea pe care trebuie să o rostești pentru a scăpa de necazuri