Vaccinarea obligatorie? Ce spune proiectul de lege împotriva căruia a avut loc un protest la Parlament
Publicat pe 08.03.2021 la 15:07 Actualizat pe 08.03.2021 la 15:21
Este sau nu vaccinarea obligatorie? Aceasta este întrebarea tuturor după ce proiectul de lege a ajuns în Senat. Proiect pentru care o mie de oamenii au scandat în weekend-ul ce a trecut în fața Parlamentului, nemulțumiți de legile impuse de cei de la putere.
- Este sau nu vaccinarea obligatorie?
- O mie de protestatari s-au adunat în fața Parlamentului nemulțumiți de legea care a ajuns în Senat.
Adoptarea legii vaccinării a încins spiritele atât în interiroul Parlamentului, cât și în exteriorul lui. Astfel că o mie de persoane, oficiali sau nu, s-au adunat duminică în centrul Capitalei pentru a protesta împotriva legii care ar putea pune românii să se vaccineze fără drept la replică. Cu pancarde pe care și-au scriu gândurile: ”Libertatea şi dreptul de a decide sunt sacre”, ”Nu ne obligaţi, altfel plecaţi”, ”Nu împotriva vaccinării, dar pentru LIBERTATEA de a decide”, oamenii și-au arătat nemulțumirea față de proiectul care a ajuns în Senat.
Ei bine, proiectul de lege care vorbește despre obligativitatea vaccinării a fost prezentat inițial în urmă cu trei ani, iar acesta prevede faptul că "în cazul vaccinărilor obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat”, însă la Camera Deputaților, un amendament depus de PSD spune cu totul altceva: "toate vaccinările efectuate adulţilor și copiilor se fac doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau al reprezentantului legal”. Vaccinarea fiind un act medical care ar trebui să respecte măsurile Constituției României, adică necesitatea acordului dat de pacient sau de reprezentatul legal al acestuia înainte de a face acest pas.
Este sau nu vaccinarea obligatorie?
Însă acum, proiectul lansat de Ministerul Finanțelor pentru perioada 2021-2024 a dus din nou la inflamarea spiritelor, motiv pentru care au ieșit și oamenii în stradă, căci vorbește, după cum urmează, despre oblgativitatea vaccinării anti-COVID-19.
Ei bine, acest fapt, i-a făcut pe români să își arate nemulțumirea, ba chiar să susțină că noua legea, dacă va fi pusă în practică, va încălca alte legi care vorbesc despre libertatea cetățeanului de alegere.
De asemenea, în acest context a intervenit și Alexandru Rafila care spune că cei aflați la protest, cu siguranță, nu cunosc legea foarte bine. El subliniază fapul că nici nu se pune problema de o obligativitate a românilor pentru a se vaccina, ci doar de o alegere a acestora.