Vaccinul Moderna sau Pfizer? Diferențe între cele două vaccinuri anti-Covid-19 care se vor face în România
Publicat pe 12.01.2021 la 13:02 Actualizat pe 12.01.2021 la 13:02
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că toată lumea își dorește să scape de pandemia de coronavirus! Chiar și așa, o întrebare stă pe buzele tuturor! Vaccinul Moderna sau Pfizer? Diferențe între cele două vaccinuri anti-Covid-19 care se vor face în România!
- Vaccinul Moderna sau Pfizer?
- Diferențe între cele două vaccinuri anti-Covid-19 care se vor face în România!
- Întrebarea care stă pe buzele tuturor!
Când toată lumea se aștepta ca pandemia de coronavirus să se sfârșească, un nou val venea și lovea cu putere întregul glob. Salvarea tuturor constă în vaccin, mai exact, cele două care și-au făcut deja apariția: Moderna și Pfizer. Chiar și așa, întrebarea care stă pe buzele tuturor este legată de diferența care este între cele două vaccinuri anti-COVID-19.
Vaccinul Moderna sau Pfizer? Diferențe între cele două vaccinuri anti-Covid-19 care se vor face în România
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a fost cel care a făcut public un document cu privire la cele două vaccinuri anti-COVID-19. Potrivit primelor informații, cu toate că ambele sunt foarte asemănătoare, specialiștii susțin că există însă diferențe între ele. În primul rând, Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95%, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94.1%. Cercetătorii au declarat că, momentan nu poate fi cunoscută protecția oferită de aceste pe termen lung.
Totodată, în cazul ambelor vaccinuri vorbim despre două administrări. În privința vaccinului BioNTech Pfizer, rapelul se administrează la 21 de zile, în timp ce pentru vaccinul Moderna termenul este la 28 de zile distanță. Similare pentru ambele vaccinuri sunt simptomele specifice, cele mai frecvente fiind oboseală, durerile de cap, frisoanele, durerea în braț, dar și durerile musculare, articulare și febră.
Pfizer- 5 doze de vaccin; Moderna- 10 doze de vaccin
O diferență semnificativă între cele două vaccinuri constă în condițiile în care sunt păstrate acestea, mai exact, temperatura. După cum bine cunoaștem, vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, iar vaccinul BioNTech Pfizer trebuie stocat la -80°C. Conform specialiștilor, după decongelare, Pfizer va fi stabil timp de cinci zile la 2-8°C, în timp ce Moderna timp de 20 de zile la 2-8°C.
Fiecare flacon de Pfizer conține cinci doze de vaccin anti-COVID-19, în timp ce un flacon de vaccin Moderna conține zece doze. Cercetătorii mai informează că în privința vaccinului Pfizer vorbim despre o diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, iar în cazul celui de la Moderna, ei bine, acesta este gata pentru utilizare.
Un alt aspect important de care foarte multă lume este interesată în momentul actual este vârsta de la care vaccinurile pot fi utilizate. Astfel că, în cazul vaccinului Comirnaty (Pfizer), acesta a fost aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani. Cât despre vaccinul Moderna, doar persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani au voie să și-l facă.
Citește și: Cât ne protejează vaccinul de la Moderna împotriva Covid-19? Directorul companiei oferă răspunsul