Vaccinul Pfizer își pierde mai rapid eficacitatea în fața mutație Delta decât serul AstraZeneca. Studiul făcut de către oamenii de știință
Publicat pe 19.08.2021 la 15:58 Actualizat pe 19.08.2021 la 15:58
Știm cu toții că încă de când a a apărut, tulpina Delta a amenințat serios omenirea! Cu o transmitere de peste 60% față de celelalte variante ale Coronavirusului, aceasta a ajuns să fie dominantă și să facă ravagii într-un timp foarte scurt. Îngrijorați de eficiența vaccinurilor anti-Covid19, cercetătorii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie, au participat la dezvoltarea vaccinurilor Pfizer sau AstraZeneca. Care ser este mai benefic împotriva acestei mutații.
- Studiu pentru eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei Delta
- Serul AstraZeneca s-a dovedita a fi mai imun în fața acestei mutații
Cercetătorii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie s-au arătat cu adevărat îngrijorați de varianta Delta, astfel nu au ezitat și au participat la dezvoltarea vaccinurilor Pfizer sau AstraZeneca. Aceștia au analizat între decembrie 2020 şi august 2021 probe prelevate de la peste 700.000 de participanţi și au constatat care ser este mai eficient împotriva acestei mutații.
Rezultatele au surprins pe toată lumea, astfel vaccinul Pfizer, cel preferat de foarte mulți oameni, s-a arătat a-și pierde din eficacitate mult mai repede decât serul Astrazeneca, care se arată mult mai imun.
Pfizer își pierde din eficacitate în fața variantei Delta
Rezultatul studiului a arătat că vaccinul Pfizer/BioNtech este mai eficient în combaterea infecţiilor asociate variantei Delta de coronavirus în comparaţie cu vaccinul Oxford/AstraZeneca, însă eficacitatea lui scade mai rapid.
În cadrul studiului au fost făcute și diverse experimente prin care s-au dovedit afirmațiile aduse, astfel în cazul infecţiilor cu încărcătură virală ridicată, o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună înainte a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Nivelul scade la 85% după două luni, apoi la 78% după trei luni.
Ce se întâmplă cu corpul uman când primește două doze de vaccin diferite
Studiul Com-COV a evaluat combinaţiile ”mix and match” (amestecă şi potriveşte) ale vaccinurilor AstraZeneca şi Pfizer, pentru a vedea în ce măsură aceste vaccinuri pot fi utilizate împreună.
În urma acestuia, s-a descoperit că dozele alternative ale celor două vaccinuri au generat o imunitate puternică, însă există și un mic secret la mijloc. Oamenii de știință au constatat că vaccinul Oxford-AstraZeneca urmat de serul Pfizer-BioNTech generează un răspuns imun mai bun faţă de varianta inversă.
Ambele programe mixte au indus concentraţii mari de anticorpi împotriva proteinei IgG a SARS-CoV2, atunci când dozele au fost administrate la patru săptămâni distanţă.