Vârsta de la care copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii. Șoferii trebuie să cunoască regulile din Codul Rutier
Publicat pe 21.11.2022 la 11:43 Actualizat pe 21.11.2022 la 11:43
Foarte mulți șoferi încalcă regula de bază din Codul Rutier. Se pare că dorința copiilor de a sta pe scaunul din față al mașinii, uităm complet de siguranța celor mici. Ce prevede codul rutier referitor la acest subiect.
- Vârsta legală de la care copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii
- Șoferii trebuie să cunoască regulile din Codul Rutier
Copiii își doresc cu ardoare să stea pe scaunul din față al mașinii. Mai mult de atât, părinții uită cât de periculoasă este această acțiune pentru ei, și astfel încalcă legea.
Vârsta legală de la care copiii pot sta pe scaunul din față al mașinii
Codul Rutier are câteva reguli de bază pe care toți șoferii trebuie să le respecte. În cazul transportului de persoane, copiii nu pot fi lăsați să stea oriunde doresc, asta pentru siguranța lor. Șoferii trebuie să știe că cei mici nu au voie pe scaunul din față sau în brațele pasagerului din partea dreaptă, cu atât mai puțin în brațele șoferului.
Mulți dintre participanții la trafic cunosc aceste reguli, însă aleg să le ignore. Ordonanța de urgență nr.195/2002 art. 97 este cea care face referire la aceste reguli scrise în Codul Rutier. Așadar, vârsta de la care copiii pot sta pe scaunul din față este de 12 ani. Însă, cei care au împlinit această vârstă și nu depășesc înălțimea de 1,50 metri nu pot ocupa locul din dreapta șoferului.
În acest fel, cei cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani trebuie să stea pe scaunele din spate. Mai mult de atât, copiii cu înălțimea de peste 1,35 m trebuie să poarte obligatoriu centura de siguranță, care trebuie să fie adaptată greutății și înălțimii lor.
Sisteme de siguranță pentru transportul copiilor
La transportul unui copil pe scaunul din față, sistemele de siguranță joacă au rol foarte important. Cei care au mai mult de 1,50 metri, trebuie să poarte centura de siguranță pentru adulți, ajustată în funcție de greutatea copilului. Însă, foarte important este ca aceasta să nu treacă peste gât sau peste gură.
Înălțător auto pentru copii
Conform Codului Rutier, toți copiii cu o înălțime de sub 1,35 metri trebuie să fie transportați doar în autovehicule dotate cu sisteme de siguranță. Și regulile nu se popresc aici. Aceeași lege spune că micuții de sub 3 ani trebuie transportați doar în scaune speciale pentru copii.