Veşti bune pentru români! Pentru ce categorii se reduce vârsta de pensionare

Veşti bune pentru români! Pentru ce categorii se reduce vârsta de pensionare © Sursă Arhivă

Românii au parte de veşti bune. Anumitor categorii de anagaţi li se va reduce vârsta de pensionare. Iată care sunt norocoşii!

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege conform căreia anumiţi angajaţi vor avea posibilitatea să se pensioneze înainte de vârsta standard de pensionare, care este aplicată majorităţii.

Această lege amendează Legea 263/2010 prin acordarea unei perioade în plus la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an în care munca s-a desfăşurat în condiţii speciale, reducerea vârstei obişnuite de pensionare începând odată cu primul an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii.

Stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se clasifică conform actului normativ în perioada de după 1 aprilie 2001. Pentru acesta se acordă perioade suplimentare în ceea ce priveşte vechimea în muncă, ce presupune stagii de cotizare în condiţii normale. Cu alte cuvinte, se acordă câte patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii speciale de muncă. În prezent, se prevede trei luni.

Aceste modificări au fost făcute pentru a rezolva problema ce se referă la condiţiile speciale şi grele de muncă. Astfel de condiţii implică un efort ridicat faţă de cel normal şi un grad de pericol profesional suplimentar la care oamenii se expun pentru a munci. 

Iniţiatorii au explicat în detaliu motivele pentru care această decizie trebuie luată. Pentru a-şi susţine părerile, aceştia i-au dat drept exemplu pe salariaţii din Complexul Energetic Oltenia.


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro