Verifica-ti sanatatea pielii la un dermatolog care are un aparat Dermlite DL200 hybrid dermatoscope
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 23.11.2020 la 13:20
Actualizat pe 23.11.2020 la 13:20
Oamenii spun ca frumusetea exterioara nu conteaza, ci cea care conteaza cu adevarat este cea din interior. Interiorul nostru este cu siguranta important, dar pielea este primul strat de aparare impotriva lumii exterioare. Pielea poate oferi, de asemenea, indicii importante pentru starea generala de sanatate. Invata sa ai grija de pielea ta, astfel incat pielea sa poata continua sa aiba grija de tine. Pielea iti protejeaza corpul in multe feluri. Pielea ofera o bariera pentru protejarea organismului impotriva invaziei bacteriilor si a altor posibile pericole pentru mediu care pot fi periculoase pentru sanatatea umana.
- Verifica-ti sanatatea pielii la un dermatolog
- Aparatul Dermlite DL200 hybrid dermatoscope
Oamenii spun ca frumusetea exterioara nu conteaza, ci cea care conteaza cu adevarat este cea din interior. Interiorul nostru este cu siguranta important, dar pielea este primul strat de aparare impotriva lumii exterioare. Pielea poate oferi, de asemenea, indicii importante pentru starea generala de sanatate. Invata sa ai grija de pielea ta, astfel incat pielea sa poata continua sa aiba grija de tine. Pielea iti protejeaza corpul in multe feluri. Pielea ofera o bariera pentru protejarea organismului impotriva invaziei bacteriilor si a altor posibile pericole pentru mediu care pot fi periculoase pentru sanatatea umana.
Pielea joaca si alte roluri. Contine terminatii nervoase care iti permit sa simti atunci cand un obiect este prea fierbinte sau ascutit, astfel incat sa te poti indeparta rapid. Glandele sudoripare si vasele de sange mici din piele te ajuta sa iti controlezi temperatura corpului. Iar celulele din pielea ta transforma lumina soarelui in vitamina D, care este importanta pentru oasele sanatoase.
Pielea te poate alerta si pentru o problema de sanatate. Examenele medicale profesionale ale pielii si verificarile cutanate pe care le faci acasa, dar si la medic, joaca un rol important in depistarea precoce a cancerului de piele.
Dermatologii din intreaga lume recomanda o verificare a pielii, o autoexaminare din cap pana in picioare, in mod regulat, pentru a gasi leziuni schimbatoare pe piele sau noi semne sau alunite la adulti. Desi poate fi normal ca noile alunite sa apar si sa se schimbe in copilarie, pubertate si in viata adulta timpurie si in timpul sarcinii, dupa 35 de ani este mai neobisnuit. Modificari precum acestea pot fi semne de avertizare timpurie ale cancerului de piele si trebuie discutate cu un medic cat mai curand posibil. In multe cazuri, cancerele de piele pot fi vindecate cu succes daca sunt depistate devreme.
Monitorizarea alunitelor
Identificarea unei modificari subtile a pielii este dificila. Pentru asta, medicii si nu numai, folosesc aparate precise, precum Dermlite DL200 hybrid dermatoscope. Acest aparat este un dermatoscop compact, usor, cu un design ergonomic, care ofera o vizualizare a modificarilor pielii si a structurilor vasculare fara utilizarea lichidelor de imersiune sau a altor ajutoare, datorita celor 15 LED-uri albe polarizate si 6 nepolarizate. Cu ajutorul adaptorului compatibil, multe smartphone-uri, tablete si camere pot fi conectate la DermLite DL200 Hybrid. Cu ajutorul acestui dermatoscop se pot observa anomaliile aparute pe piele.
Importanta controalelor cutanate pentru depistarea precoce a cancerului de piele
Cancerul de piele este cresterea anormala a celulelor pielii deteriorate. Celulele pielii se deterioreaza de obicei prin supraexpunerea la razele UV, dar cancerul de piele se poate dezvolta si pe partile corpului care nu sunt niciodata expuse la soare. Cercetarile arata, de asemenea, ca diferiti factori, cum ar fi genele, prezic daca ai un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele.
Cine ar trebui sa ia in considerare un control medical al pielii pentru cancerul de piele
Oricine poate face cancer de piele si controalele cutanate la domiciliu, adica verificarea leziunilor suspecte si a altor modificari ale pielii, sunt importante. Pentru cei cu risc mai mare de a dezvolta cancer de piele, poate fi recomandat, de asemenea, sa efectueze examene medicale de cancer de piele in mod regulat. Factorii individuali de risc care cresc necesitatea unui examen medical de piele sunt:
-Multe alunite sau alunite neobisnuite - daca aveti un numar mare de alunite (mai mult de aproximativ 50), alunite de diferite forme, dimensiuni si culori sau unele alunite care arata diferit fata de celelalte.
-Anumite tipuri de piele - in general, cu cat pielea este mai deschia, cu atat este mai mare riscul.
-Frecventa arsurilor solare - daca ai suferit in trecut o arsura solara severa sau ai folosit solarul.
-Munca in aer liber - daca experimentezi expunerea la soare des, chiar si fara arsuri, ai un risc mai mare.
-Istoricul personal al cancerului de piele.
-Imunitate redusa - poate de la o boala medicala sau medicamente pe care le iei.
Multe alunite ca factor de risc
Examenele regulate ale pielii efectuate de un profesionist instruit, cum ar fi un dermatolog si autoexaminarea pielii pentru modificari suspecte, asa cum am mai spus, pot ajuta la detectarea precoce a cancerului de piele, atunci cand este mai usor de tratat. Daca crezi ca ai un risc crescut de cancer de piele sau esti ingrijorat de orice pe pielea ta, discuta cu medicul de familie sau cu dermatologul. Nu intarzia sa soliciti sfatul medicului daca esti ingrijorat de orice alunita sau urme pe piele.
Cancerul de piele se poate dezvolta intre vizitele la medic, asa ca intreba-l pe medicul tau cum sa iti verifici propria piele si alunitele si cat de des sa efectuezi o verificare a pielii acasa.
Cum sa-ti verifici pielea acasa
Este important sa stii ce sa cauti in timpul verificarii pielii. Exista trei tipuri principale de cancer de piele (carcinom cu celule bazale, carcinom cu celule scuamoase si melanom) si fiecare dintre ele poate aparea diferit pe piele si este util sa le cunosti semnele de avertizare. Semnele comune sunt:
- O pata palida pe piele sau o umflatura perlata sau cerata (carcinom bazocelular);
- O sangerare sau o rana care se vindeca si revine (carcinom bazocelular);
- Un nodul ferm, rosu (carcinom cu celule scuamoase);
- O leziune plana cu o suprafata solzoasa, crustata (carcinom cu celule scuamoase);
- O alunita care schimba culoarea, dimensiunea sau senzatia sau care sangereaza (melanom);
- Leziuni intunecate pe palme, talpi, varful degetelor sau de la picioare (melanom).
Este important sa iti cunoasti pielea. Petrece timp observandu-ti pielea si fii constient de alunitele, semnele din nastere si pistruii. Acorda o atentie deosebita alunitelor atipice - daca ai. Aceste masuri te pot ajuta sa observi orice schimbari data viitoare cand iti examinezi pielea.