Veste extrem de bună pentru casnici! Se dau tichete. Cine le primește și cât valorează
Publicat pe 27.04.2022 la 23:11 Actualizat pe 27.04.2022 la 23:11
Autoritățile române au venit astăzi cu o veste extrem de bună, pentru toți cei care nu au un loc de muncă și sunt casnici. Mai exact, în viitorul apropiat se vor da o serie de tichete. Iată cine le primește, dar și cât valorează fiecare în parte!
- Se dau tichete gratis casnicilor
- Cine le primește și cât valorează
Dacă până acum cei care erau casnici nu aveau vreo sursă de venit, potrivit legii nr. 111 din 2022, activitatea prestatorilor casnici a fost reglementată, așa că seprevede acordarea de tichete pentru activități din gospodărie.
Casnicii primesc tichete gratis
Autoritățile au exlicat recent că, potrivit legii nr. 111 din 2022, activitatea casnică este "activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/ gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic", astfel că acum o serie de gospodari sunt pe lista celor eligibili pentru tichetele gratis.
De asmenea, tot potrivit legii de mai sus, gospodăria este definită ca „totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele, curțile și grădinile acestora, precum și bunurile mobile utilizate în prestarea activităților casnice”.
În cele din urmă, prestatorul casnic nu va putea fi un membru al familiei beneficiarului și va trebui să aibă cel puțin 16 ani. Durata zilnică a programului unui prestator casnic nu poate să depășească 12 ore, iar în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani sunt permise doar 6 ore.
Cine le primește și cât valorează
Lista treburile ce pot fi făcute, potrivit proiectului, include servicii de curăţenie, igienizare, spălat, călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire ori de supraveghere a beneficiarului casnic dependent, astfel că activitățile vor fi plătite sub formă de tichete.
Valoarea fiecărui tichet este de 15 lei și va putea fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, acesta putând să fie folosit doar de prestatorul casnic.
Beneficiarii vor cumpăra tichetele de la agențiile de ocupare a forței de muncă, de la poștă sau de pe o platformă electronică, iar apoi se vor pune de acord asupra unui preț lunar în funcție de activități. Acest proiect ar urma să fie aprobat și să înceapă din anul 2024, asta potrivit ultimelor informații!
CITEȘTE ȘI: Tichetele de masă 2022. Românii care nu beneficiau de ele, vor primi și ei în acest an