Veste proastă pentru români. Vechimea la cartea de muncă nu mai poate fi cumpărată
Publicat pe 16.01.2023 la 17:08 Actualizat pe 16.01.2023 la 17:09
Românii care se bazau pe faptul că pot să-și cumpere liniștiți vechimea la cartea de muncă au primit o veste proastă. Cine vrea să cotizeze la stat pentru pensie trebuie să se grăbească conform noii legi, care arată că anii de vechime mai pot fi cumpărați doar până la finalul lunii august a anului curent.
- Vechimea la cartea de muncă nu mai poate fi cumpărată
- Când intră în vigoare noua lege
Vechimea la cartea de muncă nu mai poate fi cumpărată începând cu data de 1 septembrie 2023. Există un proiect de lege care privește prelungirea perioadei în care anii de vechime pot fi cumpărați, dar dacă nu se aprobă, românii vor fi nevoiți să se încadreze în termenul limită, în cazul în care vor să aibă parte de pensia dorită la bătrânețe.
Vechimea la cartea de muncă nu mai poate fi cumpărată de la 1 septembrie
Dacă ești printre cei care nu au minim 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent pentru a primi pensie, trebuie să depui actele necesare pentru a cumpăra vechime la cartea de muncă până la finalul lunii august, potrivit OUG 163/2020.
Legislația actuală arată că pentru ieșirea la pensie se prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Astfel, se poate să fie schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.
Pensia minimă ar fi în jur de 40% din salariul minim brut şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani. Prin urmare, ar ajunge pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.
Cei care depun actele necesare până la 1 septembrie, pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se arată în actul normativ amintit mai sus.
Cum cumperi vechimea în muncă
Locuitorilor din Capitală încă li se cere dosar de carton cu șină, pentru a putea cumpăra ani de vechime. Potrivit Casei de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.
Ce documente sunt necesare pentru a cumpăra vechime la pensie
Actele necesare:
- Carte de identitate original + copie
- Dosar carton cu șină
- Formular deschidere contract în două exemplare
- Declarație protecție date
- Declarație pe propria răspundere.
În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat se cere și pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.
Odată cu creşterea salariului minim la 3.000 de lei, creşte pensia, dar creşte şi suma plătită de românii care vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Astfel, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023. Așadar, va fi de 9.000 de lei într-un an.