Vești bune pentru acești români! Cine sunt norocoși ale căror datorii vor fi anulate. ANAF șterge sumele restante din conturile lor
Publicat pe 04.01.2024 la 17:56 Actualizat pe 04.01.2024 la 17:56
Românii au parte de vești bune odată cu Noul An. Ei bine, o parte dintre contribuabilii români vor scăpa de datoriile către ANAF, fără să le achite, chiar la început de an. Iată despre cine este vorba!
- Românii ale căror datorii vor fi anulate
- ANAF le șterge sumele restante
ANAF a făcut anunțul momentului! Românii care au datorii mai mici de 40 de lei către această instituție vor scăpa de datoriile către ANAF.
Românii ale căror datorii vor fi anulate
Odată cu începutul anului 2024, potrivit Codului de Procedură Fiscală, autoritățile au început deja anularea creanțelor fiscale restante, aflate în sold la data de 31 decembrie 2023.
Mai exact, procedura este aplicată în fiecare an, atât pentru creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central (ANAF), cât și pentru cele administrate de autorități locale și este vorba atât de persoane fizice, cât și de firme.
Mai mult decât atât, în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autoritățile pot stabili plafonul creanțelor fiscale care pot fi anulate, fără a depăși însă limita de 40 de lei.
Românii care vor plăti 70% impozit din 1 iunie 2024
Totuși, pe de altă parte, există și o categorie de români ale căror datorii nu vor fi iertate, ci, dimpotrivă, vor crește considerabil.
Aici este vorba despre persoanele fizice care nu-și pot justifica veniturile și care vor plăti un impozit de 70% de la 1 iunie 2024, în loc de 16%, cum este în prezent.
Trebuie amintit că această prevedere a fost introdusă prin legea noilor taxe și rămâne de văzut cum se va face concret această verificare, dacă acea persoană nu este în evidențele.
"Se va face (verificarea persoanelor fizice - n.r.) probabil prin urmărirea tranzacțiilor financiare, achiziții de apartamente, de mașini, de bunuri de lux, care vor duce probabil la aceste persoane care într-adevăr aveau averi nejustificate.
Altfel, este foarte dificil să-i descoperi până la urmă pe cei care își ascund averile, dacă tu nu reușești practic să monitorizezi tot ce înseamnă tranzacții în economia românească.
Mă întreb oare dacă va reuși ANAF să-i descopere pe acești oameni care fac averi din evaziune, pentru că până acum, în ultimii 15 ani, au fost doar vreo 800 de persoane care au fost în vizorul Fiscului și care au primit niște amenzi mai mult simbolice decât să recupereze practic pierderile cauzate de neplata taxelor și impozitelor.
Deci va fi, din punctul meu de vedere, o misiune aproape imposibilă să aplici acea taxă de 70% unor averi care de foarte multe ori sunt ascunse nu aici în România, ci în paradisurile fiscale.
Noi până nu vom digitaliza practic tot ce înseamnă achiziție și tranzacție financiară în România, ne va fi dificil să descoperim într-adevăr pe cei care au zeci de apartamente sau zeci de terenuri sau cine știe ce mașini de lux și lucrează pe un salariu, să spunem, la stat. Sunt foarte multe persoane de acest gen.
Pe de altă parte, într-adevăr, în economia reală să fac foarte mulți bani din evaziune fiscală, din neplata taxelor și e foarte dificil să-i descoperi pe acești oameni, dacă tu nu reușești într-un fel sau altul să controlezi ceea ce se întâmplă din punct de vedere financiar în economie.
Sper ca această factură electronică care intră în vigoare la 1 ianuarie să aducă mai multă lumină în zona de evaziune fiscală și statul să reușească măcar să adune jumătate din bani, măcar din TVA-ul neplătit de către companii pe baza tranzacțiilor financiare", declara Adrian Negrescu, analist financiar, la finalul anului trecut, la Antena 3 CNN.
CITEȘTE ȘI: De când devine obligatorie e-Factura. Anunțul făcut de Ministerul Finanțelor și ANAF