Vești bune pentru părinți începând cu 1 ianuarie 2024! Cresc alocațiile! Câți bani vor primi în plus lunar
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.11.2023 la 16:46
Actualizat pe 27.11.2023 la 16:46
Începând cu luna ianuarie a anului 2024, alocațiile ar putea crește. Potrivit informațiilor, guvernul ar trebui să decidă, până la finalul anului, odată cu finalizarea bugetului de stat la care lucrează în prezent, dacă va respecta legea și dacă va indexa alocațiile cu rata inflației.
- Cresc alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024
- Câți bani vor primi în plus lunar
În momentul de față, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Minorii cu vârste între de 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei.
Cu cât ar putea crește alocațiile începând cu 1 ianuarie 2024
Dacă va avea loc indexarea cu rata inflației, alocațiile ar putea crește cu 13,8%. Așadar, un copil care are vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar primi în plus, lunar, 35 de lei în timp ce minorii care au vârste mai mici de doi ani sau suferă de handicap ar putea primi în plus de la stat aproximativ 90 de lei, scrie antena3.ro.
Nu este însă clar dacă această mărire va avea loc, dat fiind fapul că nu ar fi prima dată când Guvernul ar decide că nu sunt bani la bugetul de stat și ar proroga această indexare a alocațiilor cu rata inflației.
Anul următor, nu doar creșterea alocațiilor ar putea fi posibilă, ci a fost anunțată și o posibilă majorare a pensiilor în două rânduri, dar și creșterea salariilor, inclusiv cele ale cadrelor didactice.
Cine sunt românii care primesc alocație complementară
De alocaţia complementară pot beneficia familiile care nu au venituri mai mari decât salariul minim net pe economie şi care sunt alcătuite din soţ, soţie şi copii cu vârsta de până în 18 ani, care se află încă în grija părinţilor.
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, alocaţia complementară poate varia, în funcţie de numărul de copii dintr-o familie, dar şi dacă vorbim despre o familie cu ambii părinţi sau o familie monoparentală. Așadar, cei care se încadrează în cele enumerate anterior ar putea primi de la stat între 90 şi 500 de lei pe lună.
"Pentru familiile beneficiare de ajutor social în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul alocaţiei familiale complementare se majorează cu 25%".