Vești bune pentru români! A fost lansat programul ”primul student din familie”. Cine poate beneficia de ajutor financiar
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 29.03.2024 la 17:15
Actualizat pe 29.03.2024 la 17:15
Vești excelente pentru români! Guvernul a lansat un nou program, de această dată viitorilor studenți, care le oferă posibilitatea de a primi bani. Iată cui se adresează acest program și cine poate beneficia de bani. Sumele pe care le vor primi sunt de câteva sute de lei.
- Ce înseamnă programul ”primul student din familie”
- Guvernul vine cu un nou beneficiu pentru studenți
Guvernul a făcut un nou anunț important! Se lansează un program, care îi va ajuta pe tinerii din România din punct de vedere financiar.
Proiectul se numește ”primul student din familie” și va intra în vigoare curând. Guvernul a explicat cine poate să beneficieze de acest ajutor și câți bani se vor primi.
Guvernul le oferă bani românilor prin programul ”primul student din familie”
Programul este lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, într-un parteneriat cu Ministerul Educației.
”Primul student din familie” reprezintă o formă de ajutor pentru elevii din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a, care pot beneficia de sume de câte 300 lei, pe care îi pot primi lunar, timp de 12 și 21 luni.
În ceea ce îi privește pe studenți, ei pot primi sume de 330 lei lunar, pe o perioadă de minim 12 luni și maxim 24 de luni. Aceste luni nu includ și perioadele în care elevii și studenții sunt în vacanțe.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are un buget de 50.000.000 de euro, pe care îi vor oferi tinerilor din România. Modul în care banii vor fi acordați va fi stabilit de instituțiile de învățământ din țară.
Cine poate beneficia de acest ajutor financiar
Deși instituțiile de învățământ din România pot stabili cum vor oferi acest ajutor financiar, există câteva categorii care au prioritate în acest sens.
Studenții și elevii trebuie să îndeplinească cel puțin una dintre categoriile menționate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Iată principalele categorii:
a) elevi care provin din familii cu părinți fără studii superioare;
b) elevi de etnie roma;
c) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
d) elevi în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă“, a căror familie realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
Toate criteriile enunțate de Guvern pot fi verificate pe site-ul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care se poate găsi AICI.