Vești bune pentru români! Concediile medicale și cele maternale ar putea fi considerate vechime în muncă
Publicat pe 06.06.2023 la 21:18 Actualizat pe 06.06.2023 la 21:18
Vin vești bune pentru români! O categorie semnificativă de persoane ar putea să își mărească vechimea în muncă dacă vor fi adăugate și concediile medicale și cele de creștere a copilului. Acest lucru ar putea fi posibil prin intermediul unui proiect legislativ.
- Concediile medicale și cele maternale ar putea fi considerate vechime în muncă
- Acest lucru ar putea fi posibil prin intermediul unui proiect legislativ
Cea mai mare problemă, la această oră, în țara noastră are legătură cu vechimea în muncă. Ei bine, prin intermediul unui proiect legislativ această vechime ar putea fi mărită, iar concediile medicale și cele maternale ar putea fi considerate vechime în muncă.
Concediile medicale și cele maternale pot fi considerate vechime în muncă
Nu cu foarte mult timp în urmă, Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL, a anunțat că va depune un proiect de lege prin care concediile medicale, cel maternale și cele pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, să fie recunoscute ca vechime în cartea de muncă.
Ei bine, în acest moment, concediile de acest tip sunt recunoscute doar ca stagiu de cotizare. Concret, proiectul de lege inițiat de senatoarea PNL urmează să fie lansat în dezbatere publică în perioada următoare.
Concedii care ar putea fi recunoscute ca vechime în muncă
- concediul pentru incapacitate temporară de muncă;
- concediul pentru carantină/izolare;
- concediul pentru maternitate;
- concediul de risc maternal;
- concediul pentru îngrijirea copilului bolnav;
- concediul pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.
„Prin această lege, bolnavii care reuşesc să învingă afecţiunile cu care se confruntă vor avea şansa firească de a concura în mod firesc pe piaţa muncii – fie la stat, fie la privat. Practic, este o nouă formă de eliminare a discriminării la care sunt supuşi supravieţuitorii.”, a spus Nicoleta Pauliuc.
Cât costă să cumperi o lună de vechime în muncă
S-a schimbat legea! Românii își pot cumpăra, de acum, vechime în muncă.
Astfel că, în cazul în care o persoană vrea să-şi cumpere o lună de vechime în muncă, se face următorul calcul, și anume 25% cât este contribuția la pensii, împărțit la salariul minim, care este 3.000 lei și o obţinem 750 lei. Acesta este preţul în prezent pentru o lună de vechime în muncă.
Totuși, în cazul în care un român are nevoie de 12 luni, un calcul simplu arată astfel: 12 luni x 750 de lei, înseamnă 9.000 lei.
"Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot să vă spun din practică, faptul că avem și salarii mult mai mari la care se asigură viitorii pensionari. Obligatoriu este să se asigure la o sumă minimă, respectiv la salariul minim pe economie.
Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu Casa Teritorială de Pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.
Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă. Această ordonanță 163 își încetează aplicativitatea la 31 august anul acesta.", a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, la Antena3 CNN.