Vești bune pentru români! De Paște, unele alimente ar putea avea prețuri plafonate. Anunțul făcut de ministrul Agriculturii
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 01.04.2024 la 17:46
Actualizat pe 01.04.2024 la 17:46
Anul acesta, de Paște, românii ar putea scoate mai puțini bani din buzunare pentru unele alimente. Guvernul ar fi propus să fie plafonate prețurile unor noi produse.
- Anul acesta, de Paște, românii ar putea scoate mai puțini bani din buzunare pentru unele alimente
- Anunțul făcut de ministrul Agriculturii
Vești bune cu aproximativ o lună înainte de Paște! Unele alimente s-ar putea ieftini, după ce oficialii ar fi propus ca prețurile unor produse să fie plafonate.
De Paște, unele alimente ar putea avea prețuri plafonate
Înainte de Paște, oficialii au de gând să plafoneze prețul unor alimente. Potrivit antena3.ro, această plafonare ar viza produsele tradiționale care ar putea avea un adaos comercial de maximum 20%.
În timp ce românii se bucură că ar putea cumpăra produsele din această categorie cu prețuri mai mici, specialiștii critică măsura executivului. Spun că această plafonare ar putea duce la scumpirea altor alimente.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost cel care a anunțat că pregătește un proiect de lege prin care produsele românești vor avea un adaos comercial de maximum 20%. Scopul acestei plafonări este de a-i face pe români să cumpere produse în România și de a crește vânzarea produselor tradiționale românești.
17 produse alimentare de bază au, în prezent, adaosil plafonat la 20% însă este foarte posibil ca în perioada sărbătorilor pascale lista să fie extinsă.
Cine sunt românii care vor primi bani de la stat pentru cumpărarea mielului și drobului de Paște
În 2024, statul român oferă bani pentru a-i ajuta pe oameni să își cumpere miel sau drob de Paște. Această formă de ajutor din partea statului este destinată locuitorilor din județul Cluj, iar bugetul total este de 6.000.000 lei.
Persoanele care pot beneficia de acest ajutor trebuie să se încadreze în cel puțin una din catergoriile anunțate de Direcția de Asistență Socială și Medicală din Cluj-Napoca.
- persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;
- pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2053 lei și de până la 1386 lei/membru de familie;
- șomeri înregistrați (cu indemnizație și fără indemnizație de șomaj) ale căror venituri nete lunare pentru persoana singură sunt de până la 2053 lei și de până la 1386 lei/membru de familie;
- beneficiari de ajutor social sau de alocație pentru susținerea familiei;
- victimele traficului de persoane;
- victimele violenței domestic.