Vești bune pentru români! Dispare, în sfârșit, dosarul cu șină! Legea a fost votată
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 07.12.2022 la 16:02
Actualizat pe 07.12.2022 la 16:02
Vești bune pentru români. Renumitul dosar cu șină, detetstat de foarte multe persoane, dispare din instituțiile publice. În cursul zilei de azi a fost votată legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină. De asemenea, odată cu acesta, dispare și necesitatea copiilor legalizate. În schimb, va apărea plata cu cardul şi copierea gratuită a documentelor.
- Dosarul cu şină dispare din instuţiile publice
- Legea a fost votată în cursul zilei de azi
Potrivit unui comunicat transmis pe pagina deputatului liberal George Tuță, cel care a fost inițiator al proiectului, această lege a fost votată cu 241 de voturi. Astfel, odată adoptată această lege, cetățenii nu vor mai fi obligați să insereze la dosar copii după acte publice emise de instituţii ale statului, și nici nu le vor fi percepute taxe suplimentare.
Dosarul cu șină va rămâne o amintire neplăcută
Legea potrivit căreia dosarul cu șină va dispărea a fost votată. De asemenea, instituţiile publice trebuie să accepte plata cu cardul, nu mai pot solicita copii legalizate și trebuie să asigure gratuit fotocopierea oricărui document. Dacă, de exemplu, instituțiile vor cere o copie a buletinului, aceasta va putea fi trimisă și pe e-mail.
“Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”, prevede un amendament admis la noua lege.
Scopul demersului legislativ
De asemenea, așa cum menționam și anterior, dacă există situații în care o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului solicitat.
„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituţiilor publice, organelor de specialitate ale administraţiei centrale şi locale şi persoanelor juridice de drept privat, care au obţinut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligaţii de a pune la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate. Potrivit iniţiatorilor, demersul legislativ urmăreşte eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi respectarea principiului accesibilităţii serviciilor publice”, se menționează în raportul Comisiei pentru administrație publică.