Vești bune pentru români! Produsele defecte vor putea fi înlocuite. Cum pot cere consumatorii schimbarea
Publicat pe 09.07.2023 la 13:40 Actualizat pe 09.07.2023 la 13:40
Vești bune pentru români! Au apărut noi reguli cu privire la produsele care au defecte descoperite după cumpărare. Acestea au intrat în vigoare începând chiar de astăzi. Ce trebuie să știe consumatorii.
- Noi reguli pentru produsele defecte
- Consumatorii pot cere direct înlocuirea
Începând de acum, în cazul în care se constată, în cel mult 30 de zile după achiziţionare că nu este bun, consumatorul poate beneficia direct de înlocuirea produsului. Așa arată noua lege publicată în Monitorul Oficial.
Consumatorii pot cere înlocuirea produselor defecte
Concret, parlamentarii au decis ca produsele, în condițiile în care se strică în termen de 30 de zile de la achiziționare, să poată fi înlocuite.
În acest caz, consumatorul are posibilitatea să decidă dacă așteaptă repararea acestuia sau dacă solicită un produs nou similar.
Mai mult dect atât, acest proiect de lege a trecut de cele două camere ale Parlamentului, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar apoi a fost publicat în Monitorul Oficial.
În final, acest lucru înseamnă că, începând de azi, acest poiect de lege a intrat în vigoare, iar consumatorii beneficiază de acest avantaj, acela de a primi un produs nou fără a mai fi nevoiți să aștepte săptămâni în șir până când celălalt produs este reparat.
Noi schimbări în Codul Muncii. Angajatorii nu vor mai putea face acest lucu
Începând cu acest an, interviurile pentru job-uroi vor suferi anumite modificări. Anagjaților le va fi interzis să mai solicite istoricul salarial al celor care aplică și ulterior candidează pentru diverse posturi. Nici la interviu, nici la momentul angajării, angajatorul nu va mai putea cere informații despre nivelul salariului pe care persoana intervievată l-a primit la fostul loc de muncă.
„Pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare.”, se arată în directiva europeană.