Vești bune pentru români! Se oferă noi tichete. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii
Publicat pe 23.04.2024 la 19:54 Actualizat pe 23.04.2024 la 19:54
Vești bune pentru români! Guvernul lansează un nou program de combatere a muncii la negru, oferind tichete de muncă pentru anumite categorii de angajați.
- Anunț important pentru români
- Se vor da noi tichete
Guvernul României a lansat o inițiativă menită să combată munca la negru în rândul prestatorilor casnici, oferind un nou instrument financiar: tichetele de muncă.
Se vor da noi tichete
Aceste tichete, în valoare de 15 lei fiecare, pot fi achiziționate online, prin intermediul Poștei Române sau de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.
Măsura vizează în special categorii precum menajerele, grădinarii sau culegătorii de fructe și legume, pentru a aduce în legalitate și a asigura contribuțiile sociale pentru acești prestatori de servicii.
Potrivit noilor reglementări, din suma de 15 lei, trei lei reprezintă contribuția la sănătate și pensii, iar pentru a beneficia de aceste tichete, prestatorii casnici trebuie să aibă un venit lunar de minimum 1.275 lei.
„Art. 2 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: a) activitate casnică – activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic;; b) prestator casnic – persoană fizică, care poate să desfășoare activități casnice ocazionale într-una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice, în condițiile prezentei legi; c) beneficiar casnic– persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități casnice; d) tichet de activități casnice – bon valoric destinat remunerării activităților casnice desfăşurate de către prestatorul casnic; e) gospodărie – totalitatea bunurilor imobile constând în clădirile cu destinație de locuință, anexele,, curțile și grădinile aferente acestora, precum şi bunurile mobile utilizate în prestarea activităţii casnice”, se arată pe sgg.gov.ro
Există riscul ca oamenii să rămână neasigurați
Românii pot rămâne neasigurați. Această măsură vine ca o consecință a necesității de a utiliza eficient fondurile europene alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), evitând pierderea acestora din cauza muncii nedeclarate.
Tichetul de activități casnice este un instrument valoric destinat plății activităților casnice, iar emiterea și gestionarea acestora sunt realizate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Astfel, aceste tichete facilitează plata serviciilor prestate și asigură o evidență clară a activităților casnice desfășurate.
Citește și: Când primesc românii tichetele pentru masa de Paște 2024. Cine sunt cei care vor beneficia de acest ajutor