Vești bune pentru români! Se schimbă Legea construcțiilor. Pentru ce lucrări nu va mai fi nevoie de autorizație
Publicat pe 26.09.2023 la 07:30 Actualizat pe 26.09.2023 la 07:30
Românii au parte de vești extraordinare! Legea construcțiilor se schimbă. O serie de lucrări vor putea fi făcute la locuinţe, fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Așadar, lista s-ar putea extinde în perioada următoare. Momentan, această nouă lege se află în dezbaterea la Senat.
- Schimbări în Legea construcțiilor
- Noi lucrări pentru care românii nu vor mai avea nevoie de autorizație
Schimbări majore în Legea construcțiilor! S-ar putea extinde lista lucrărilor ce pot fi făcute de români la locuinţe, fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire.
Schimbări în Legea construcțiilor
Ei bine, concret este vorba despre faptul că, pe această listă a lucrărilor fără autorizaţie, ar urma să se afle şi lucrările de montare a unor garduri ușoare, fără fundație, pentru delimitarea terenurilor virane.
Mai mult decât atât, pentru că demersul va fi mai facil, proiectul introduce obligația ca proprietarii să-și împrejmuiască terenurile virane.
În acest fel, se vor putea executa fără autorizație de construire lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, cele care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane. Însă, trebuie să se cunoască faptul că aceste lucrări vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare.
"Lucrări de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane.", potrivit propunerii de modificare a Legii 50/1991.
Noi lucrări pentru care românii nu vor mai avea nevoie de autorizație
Pe lângă cele menționate anterior, acest proiect de lege va modifica și OG 21/2002. Astfel că, este vorba despre gospodărirea localităților urbane și rurale, în sensul introducerii unei noi obligații pentru deținătorii de terenuri.
Mai exact, aceștia vor trebui să împrejmuiască terenurile virane pe care le au în proprietate, situate în intravilanul municipiului.
Aici va apărea obligația de împrejmuire a terenurilor virane din municipii, dar procedura devine mai simplă, prin faptul că lucrarea nu va mai necesita o autorizație de construire.
"În acest moment, există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole. Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic.
Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite.", apare în expunerea de motive ce-nsoțește proiectul de lege.