Vești bune! Se reduce vârsta de pensionare în România. Categoria persoanelor care vor putea să renunțe mai devreme la muncă
Publicat pe 28.04.2024 la 12:02 Actualizat pe 28.04.2024 la 12:02
Anunț important! Se poate reduce vârsta de pensionare în România. Iată categoria persoanelor care vor putea să renunțe mai devreme la muncă în viitor. Ce precizări s-au făcut cu privire la acest proiect.
- Anunț important
- Se reduce vârsta de pensionare
Mai mulți parlamentari liberali au depus un proiect în Parlament care ar putea aduce schimbări semnificative în privința vârstei de pensionare pentru femeile din România.
Se reduce vârsta de pensionare
Potrivit acestui proiect, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și au avut grijă de copiii lor până la vârsta de 16 ani ar putea să se retragă din activitate mai devreme, cu până la trei ani și jumătate.
Conform propunerii legislative, femeile care îndeplinesc aceste condiții ar beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de copii pe care i-au crescut.
Astfel, pentru un copil, vârsta de pensionare s-ar reduce cu un an, pentru doi copii - cu un an și șase luni, pentru trei copii - cu doi ani, pentru patru copii - cu doi ani și șase luni, pentru cinci copii - cu trei ani, iar pentru șase copii sau mai mulți - cu trei ani și șase luni.
Această inițiativă legislativă vine să ofere avantaje clare pentru mamele care au dedicat timpul și efortul necesar creșterii copiilor lor, recunoscând astfel contribuția lor la societate și oferindu-le oportunitatea de a se bucura mai devreme de perioada de odihnă meritată.
Proiectul a fost depus la Senat și va urma procesul legislativ obișnuit, fiind supus dezbaterii în comisiile de specialitate și apoi în plenul Senatului. Ulterior, proiectul va fi trimis la Camera Deputaților pentru a fi dezbătut și votat, aceasta fiind camera decizională în procesul legislativ.
Tipurile de concedii care vor fi luate în calcul la vechimea în muncă
Noile modificări legislative aduc schimbări semnificative în ceea ce privește calculul vechimii în muncă pentru pensii. Sub conducerea Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, se instituie o nouă paradigmă în evaluarea perioadelor de concediu, având un impact major asupra viitoarelor pensii.
Conform acestei revizuiri legislative, concediile pentru creșterea copilului, fie ele maternale sau paternale, vor fi acum recunoscute ca perioade contributive în determinarea pensiei. Acest demers nu se oprește aici, deoarece modificările aduc și ajustări ale vârstei de pensionare pentru femei. Astfel, pentru fiecare copil născut, vârsta de pensionare pentru femei va fi redusă cu șase luni.
Mai mult decât atât, se va demara un proces de egalizare graduală a vârstei de pensionare între sexe, care va fi implementat până în anul 2035. Astfel, dacă în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, aceasta va cunoaște o creștere progresivă până la 63 de ani în 2030, iar ulterior va ajunge la 65 de ani până în 2035.