Veşti excelente pentru români! Din luna februarie se va acorda un nou tip de pensie
Publicat pe 24.01.2020 la 10:46 Actualizat pe 24.01.2020 la 10:47
Anul 2020 a început cum nu se poate mai bine pentru români. După ce la începutul lui 2020 anumite categorii de pensionari, dacă se încadrau în anumite criterii, primeau bani în plus, acum, vine o altă veste bună.
Anul 2020 a început cum nu se poate mai bine pentru români. După ce la începutul lui 2020 anumite categorii de pensionari, dacă se încadrau în anumite criterii, primeau bani în plus, acum, vine o altă veste bună.
Începând cu luna februarie, românii vor putea primi încă o pensie. Va apărea a patra categorie de pensii.
Până în acest moment, în România există trei categorii de pensii: Pilonul I, care cumulează o parte din contribuţia datorată la pensii, Pilonul II, partea privată unde se cumulează o altă parte din contribuţia obligatorie la pensii şi Pilonul III, cel care reprezintă fondurile private la care contribuie fiecare român cu ce sumă îşi doreşte.
Însă, din februarie, angajatorii din România, care doresc şi dispun, vor putea acorda propriilor angajaţi o a patra pensie, numită: pensie ocupaţională.
La acest al patrulea fond de pensii ocupaţionale pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori. De asemenea, cel care se va ocupa de absolut tot este angajatorul. El va reprezenta angajaţii care vor beneficia de acest fond de pensii ocupaţionale şi tot el negociază şi semnează contractul de administrare cu un administrator autorizat de Autoritate.
De altfel este bine de ştiut că odată ce angajatorul decide să ofere pensii ocupaţionale, acesta este obligat să le ofere acestă schemă tuturor angajaţilor săi. Însă, el poate decide cât va da fiecărui angajat, în funcţie de vechime, postul ocupat sau drepturile salariale.
În ceea ce îl priveşte pe angajaţi, aceştia trebuie să ştie că pot lua parte la această schemă de pensie ocupaţională doar dacă îşi doresc, fără să fie obligaţi să facă acest lucru.
Pentru a putea beneficia de acesată pensie ocupaţională, angajatorul are nevoie de numele, prenumele şi codul numeric personal al angajatului. De asemenea, angajatorul nu poate decide pentru angajat. El nu va putea reţine pentru contribuţiile angajaţilor, fără acordul acestora acordat într-un act individual sau notificare de aderare la fondul de pensii ocupaţionale.