Vești noi pentru românii care dețin locuințe! Statul a pregătit o nouă lege pentru proprietari
Publicat pe 17.10.2023 la 13:20 Actualizat pe 17.10.2023 la 13:20
Se anunță vești noi pentru românii care dețin locuințe! Proprietarii români de locuinţe, verificaţi în baza de date dacă deţin asigurare obligatorie. Iată cum se arată nouă lege venită din partea Senatului!
- Proprietarii români de locuinţe, verificaţi în baza de date dacă deţin asigurare obligatorie
- Vești noi pentru românii care dețin locuințe
Statul face schimbări în rândul proprietarilor români de locuințe. Așadar, autoritățile au în plan să-i convingă pe cetățenii țării noastre să îşi facă asigurări pentru locuinţe obligatorii prin digitalizare. Odată cu această nouă lege este prevăzut ca poliţa de asigurare să verifice atunci când un imobil este înscris în Cartea Funciară.
Proprietarii români de locuinţe, verificaţi în baza de date dacă deţin asigurare obligatorie
Cu toate acestea, odată cu această măsură, Statul se așteaptă ca numărul locuinţelor asigurate să crească. Mai mult decât atât, cu ajutorul acestei legi propietarii îşi pot recupera o parte din bani în cazul unui dezastru natural.
În acest caz, planul a fost prezentat în detaliu, în urmă cu puțin timp, la Conferința Națională "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare". Evenimentul a fost, totodată, organizat de Antena 3 CNN în cadrul proiectului România Inteligentă.
Ei bine, începând cu luna noiembrie, toți românii care doresc înscrierea unei proprietăţi în Cartea Funciară vor fi obligaţi să prezinte o asigurare obligatorie a locuinţei.
"Începând cu 11 noiembrie va intra în vigoare noua noastră lege şi una dintre modificări se referă la verificarea poliţei de asigurare atunci când o locuinţă este înregistrată în Cartea Funciară. Măsurile pe care noi le-am găsit oportune în momentul de faţă, fără a afecta celelalte entităţi implicate în lege, sunt, în primul rând, introducerea unui punct de verificare a poliţei aşa cum am spus la Cartea Funciară, atunci când o locuinţă este înscrisă în Cartea Funciară ea trebuie să facă dovada existenţei acestei poliţe de asigurare", a declarat Nicoleta Radu, Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
"Am muncit foarte mult cu cei de la PAID şi cu UNSAR. Încă din 2018 am avut un grup de lucru ca să reuşim să schimbăm această lege. După lupte seculare care au durat 30 de ani, vorba lui Caragiale, am reuşit să schimbăm o lege care era în vigoare din 2008. Lege care suporta şi nişte modificări. Este un pas mare înainte. Legea care intră în vigoare pe 11 noiembrie, norma secundară care pune în aplicare această lege este aproape gata, discutată cu cei de la PAID, urmează să o aprobăm în consiliul ASF şi publicată în Monitorul Oficial", a explicat şi Valentin Ionescu, director general ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), potrivit Antena 3 CNN.
A fost promulgată legea ambroziei
Cu doar câteva zile în urmă, o nouă lege a intrat în vigoare în rândul cetățenilor români. Așadar, la începutul lunii octombrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse Legii ambroziei.
Prin această lege, primăriile vor emite, la începutul sezonului de ambrozie, o notificare către proprietarii de terenuri pentru ca aceștia să își curețe spațiul locuibil.
Totodată, prorpietarii vor avea la dispoziție pentru curățarea acestei plante un timp de 15 zile.
În caz contrar, primăria are dreptul să obțină în instanță dreptul de a intra pe terenul în cauză, fără acordul proprietarului, în timp ce costurile pe care le-a presupus eliminarea ambroziei vor fi suportate tot de persoana care detine terenul.