Vești proaste! 12% dintre românii vaccinați au fost confirmați cu tulpina Delta
Publicat pe 29.07.2021 la 11:11 Actualizat pe 29.07.2021 la 11:11
Sunt din ce în ce mai multe vești proaste pentru români, astfel că varianta Dela a început să facă ravagii și la noi în țară. Din ce în ce mai multe persoane au fost contaminate cu această nouă variantă a coronavirusului și pe lângă acest lucru, 12% dintre românii vaccinați au fost confirmați cu tlpina Delta. Iată ce spun specialiștii privind numărul cazurilor, dar și cum evolua situația pandemică pe viitor.
- 12% dintre persoanele vaccinate au fost confirmate cu varianta Delta
- Ce spun specialiștii privind evoluția situației pandemice
Pandemia nu s-a încheiat nici pe departe, astfel că medicii sunt pe cât se poate de îngrijorați privind evoluția situației pandemice, astfel că varianta Delta a coronavirusului a apărut și în România, făcând ravagii. Raportul Institutului Național de Sănătate Publică arată că 12% dintre românii deja imunizați s-au contaminat cu această nouă tulpină.
De asemenea, restul de 88% sunt persoane care au fost confirmate cu tulpina Delta, însă sunt nevaccinate, așa că specialiștii au explicat faptul că vaccinul face diferența între forma uşoară a bolii şi cea care poate duce la deces, mai precis au spus că niciuna dintre persoanele care au murit din cauza acestei variante noi nu era vaccinată.
12% dintre românii vaccinați au fost confirmați cu tulpina Delta
Pe data de 1 iulie numărul cazurilor confirmate cu tulpina Delta era de 57, ajungând în prezent să se dubleze și infectările s-au ridicat la 127, anunță INSP. Institutul Național de Sănătate Publică a făcut 44 de secvențieri doar în ultima lună, astfel că pe 25 iulie în România s-au identificat 26 de infectări cu varianta Delta.
„Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S 21 (perioada 24-30 mai – n.r.), la 6,8% în S 29 (19-25 iulie)”, potrivit raportului INSP.
De asemenea, responsabilul pentru campania de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a comentat aceste date în ultima ședință CNCAV, astfel că a explicat faptul că numărul infectărilor cu varianta Delta a coronavirusului sunt extrem de mari în ultima perioadă.
„Ceea ce am observat este o creştere de circa 5 ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta în ultimele 8 săptămâni. Mai mult decît atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56% – deci mai mult de jumătate – au avut ca rezultat varianta virală Delta”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Totodată, pe baza raportului INSP se poate observa și județele care au fost cele mai afectate de tulpina Delta, astfel că pe primele locuri se află București, Iași, Dolj, Ilfov, Argeș, Brașov, Bacău, Olt și Teleorman, aici aflându-se cele mai mari focare de infectare.
De asemenea, coordonatorul CNCAV a menționat că există o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin trasnmitere comunitară. Statisticile arată, de asemenea, că din cele 127 de cazuri confirmate cu varianta Delta sunt 12% dintre români vaccinați complet și incomplet, reprezentând din acest procentaj un număr de 15 persoane dintre care două au fost imunizate incomplet, iar alte 13 au și cea de-a doua doză a vaccinului.
Internările la ATI sunt într-o continuă creștere
De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță încurajează românii să se vaccineze ca și până acum, explicând cât de importantă este imunizarea, de fapt. Totodată, a subliniat faptul că schema completă a imunizării a ajuns abia la 26%, în timp ce Marea Britanie a reușit să depășească 56%.
Valul patru al pandemiei a început deja
Specialiștii sunt de părere după statisticile efectuate că valul patru al pandemiei deja a început, astfel că medicul Octavian Jurma a explicat pe îndelete faptul că odată cu dobândirea dominanţei are loc şi debutul unui nou val de infectări. În acest sens, acesta a subliniat că putem considera că „Valul Delta-4” a început deja și a debutat în România fără doar și poate.
„Este evidentă răspândirea comunitară a tulpinii Delta, deşi INSP insistă că nu este încă în răspândire comunitară. Valul de răceli de care se vorbeşte la unele televiziuni sunt, cel mai probabil, infecţii cu tulpină indiană (Delta), care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19/Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului şi a gustului nu mai este aşa comună. Dacă rezistenţa opusă de imunizarea prin vaccinare şi infectare va reduce răspândirea variantei Delta la nivelul tulpinii Alpha (cum s-a întâmplat în Marea Britanie), vom vedea o dublare a numărului zilnic mediu de cazuri la aproximativ două săptămâni, ceea înseamnă că deschiderea şcolilor va avea loc la o medie între 2.000 şi 3.000 de cazuri pe zi” a explicat Octavian Jurma.