Veşti proaste pentru pensionari! Ce se va întâmpla după marea recalculare din septembrie
Publicat pe 26.03.2024 la 20:44 Actualizat pe 26.03.2024 la 20:44
Se anunță vești proaste pentru peste 1 milion şi jumătate de pensionari. Vrastnicii ar putea avea pensiile îngheţate, după marea recalculare din septembrie 2024. Potrivit anunțului, în cazul în care nouă pensie va fi mai mică decât cea în plată, ei vor râmâne cu cea actuală. Iată ce îi așteaptă pe vârstnici!
- Veşti proaste pentru un milion de pensionari
- Ce se întâmplă dacă la recalcularea din septembrie rezultă un venit mai mic
Peste un milion şi jumătate de pensionari din țară au parte de vești proaste. Aceștia ar putea avea pensiile îngheţate, după marea recalculare din septembrie 2024.
Veşti proaste pentru un milion de pensionari
În acest fel, în cazul în care noua pensie va fi mai mică decât cea în plată, ei vor râmâne cu cea actuală. Acesta este și motivul pentru care vârstnicii vor pierde o perioadă indexarea anuală cu rata inflaţiei.
Însă, pe de altă parte, alţi peste trei milioane de pensionari vor avea venituri mai mari cu până la 90%.
Mai exact, un pensionar care are în prezent un venit de 4.000 lei, iar la recalculare obține o pensie mai mică, de 3.500 lei va rămâne cu pensia actuală.
În schimb, în cepand cu anul 2025, indexarea cu rata inflației se va face la pensia recalculată de 3.500 lei, astfel că vârstnicul ar putea avea pensia înghețată doi ani.
Vizaţi de noile modificări sunt pensionarii care au fost în câmpul muncii mai puțin de 25 de ani
Mai mult decât atât, se pare că vizaţi de noile modificări sunt pensionarii care au fost în câmpul muncii mai puțin de 25 de ani.
Mai mult decât atât, pensionarii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor avea parte de cele mai mari majorări de pensii. Totodată, veniturile lor s-ar putea dubla aproape, dacă au muncit mai mult de 25 de ani.
Pensiile vor fi recalculate pentru cei care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri
Veniturile pensionarilor acestora vor fi recalculate pentru a include sporuri, prime și alte bonusuri primite în timpul activității lor profesionale.
Însă, beneficiarii sunt nevoiți să obțină dovezi ale acestor venituri suplimentare de la angajatorii lor anteriori, o sarcină dificilă, având în vedere schimbările prin care au trecut multe dintre aceste companii de-a lungul anilor.
Mai exact, pensionarii care doresc să beneficieze de această recalculare sunt nevoiți să se adreseze Arhivelor Naționale sau companiilor private care au preluat arhivele de personal ale firmelor desființate, pentru a obține documentele necesare.
Astfel, costul obținerii acestor adeverințe este de aproape 100 de lei pe an, o sumă suplimentară pe care mulți o consideră o povară.