Vești proaste pentru români! Ce se va întâmpla cu prețurile medicamentelor din cauza războiului
Publicat pe 24.03.2022 la 23:53 Actualizat pe 24.03.2022 la 23:53
Prețurile medicamentelor ar putea fi ridicate din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Criza energetică, amplificată de conflict, este bazată pe cele două elemente care vor pune bețe în roate industriei farmaceutice din România, în anul 2022.
- Vești proaste pentru români
- Ce se va întâmpla cu prețurile medicamentelor din cauza războiului
Scumpirile în lanț din ultima vreme reprezintă o adevărată provocare pentru piața farmaceutică din România, care se confruntă și cu aplicarea taxei la Casa Națională de Asigurari de Sănătate.
Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România vorbește despre scumpirile farmaceutice
Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Simona Cocoș, a declarat că obiectivul taxei la Casa Națională de Asigurari de Sănătate a fost de a controla bugetul cheltuit pe medicamente.
Potrivit Simonei Cocoș, vor exista scumpiri și în industria farmaceutică, însă aceste scumpiri sunt limitate de regulamentul Ministerului Sănătății, care impune prețul cel mai mic asupra pieței medicamentelor din țară. Aceasta a vorbit despre o îmbunătățire aici, deoarece până anul acesta, România se compara cu alte 12 țări din Europa, pentru a stabili cel mai mic preț. În prezent țara noastră se raportează la media celor mai mici prețuri la medicamente.
Alt alimentul românesc al cărui preț a crescut
Prețurile în România au explodat în ultima perioadă la numeroase alimente de bază, însă țara noastră a devenit lider european la exportul de cereale, mai exact orz, grâu, soia și ulei de floarea soarelui. Aceste prețuri s-au mărit din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
Prețul a crescut cu 60% și a ajuns lider european, iar România a exportat aproape 180.000 tone de grâu și a devenit pe primul loc la nivelul Uniunii Europene.
România a exportat 48.000 tone de orz, iar astfel ocupăm locul doi în rândul țărilor europene în ultimele două săptămâni. Ministrul Agriculturii a mărturisit că este șansa României de a ieși în față ca și țară producătoare de cereale.
Citește și: Rusia susține că NATO vrea ca războiul să continue: „Înarmarea Ucrainei de către Occident încurajează...”