Vești proaste pentru români. Vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru taxe și impozite
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 29.12.2022 la 19:01
Actualizat pe 29.12.2022 la 19:01
2023 vine cu un nou val de creșteri a taxelor și impozitelor, după cum au anunțat autoritățile. Printre cei vizați, se numără și românii care câștigă la jocurile de noroc. Norocoșii vor și fi și ei taxați. În plus, se anunță noi taxe și în ceea ce privește băuturile sau țigările.
- Taxe și impozite mai mari din ianuarie 2023
- Ce dări către stat vor fi majorate
Cu toate că mulți români se plâng de prețurile mari, mai ales în perioada sărbătorilor, când prețurile alimentelor au marcat creșteri, 2023 se anunță și mai scump. Taxele și impozitele vor fi mărite de la 1 ianuarie.
Ce taxe și impozite vor crește de la începutul anului
Primele taxe de pe lista autorităților sunt cele pentru băuturile carbogazoase, berea fără alcool și sucurile cu zahăr. În prezent, TVA-ul pentru aceste produse este de 9%, dar de la 1 ianuarie, va fi majorat la 14%, ceea ce înseamnă automat prețuri mai mari.
În această categorie intră și serviciile hoteliere sau cele de la restaurant, măsură pe care autoritățile au anunțat-o în urmă cu ceva timp.
Nici românii care fumează nu vor scăpa de taxe. Pentru prima dată, Uniunea Europeană a decis ca și pentru țigările electronice să se aplice taxe.
Și șoferii sunt vizați de creșterea taxelor. Asigurările RCA vor fi mai scumpe. În calcul, este luată o majorare de 20%. Acest procent va fi influențat de vârsta șoferului.
Autoritățile au anunțat că s-ar putea înregistra creștere de prețuri și în ceea ce privește carburanții, deși, în ultimele zile, șoferii au remarcat o ușoare ieftinire.
Din 2023, nu vor scăpa de taxe nici românii care obișnuiesc să frecventeze jocurile de noroc. De curând, autoritățile au discutat un proiect care prevede ca norocoșii să fie taxați cu 40% mai mult. Legea urmează să fie promulgată de Klaus Iohannis.
Impozitele care vor crește de la 1 ianuarie sunt cele pentru clădiri. Mai exact, Parlamentul a amânat creșterea acestor îndatoririre către stat pentru 2025, moment în care impozitele s-ar putea dubla sau chiar tripla.
În timp ce autoritățile susțin că o astfel de măsură este benefică, specialiștii vin cu o altă opinie, explicând faptul că vor apărea diferențe mari la capitolul impozite între orașe, iar un astfel de sistem este greu de gestionat.
Citește și: Românii vor plăti taxe pentru centrala de apartament și pe carburanți. Când intră în vigoare legea