Vești proaste pentru șoferi! Ce riscă romanii care își spală mașina în fața casei sau a blocului. Sancţiunea diferă în funcţie de oraş
Publicat pe 07.08.2023 la 07:36 Actualizat pe 07.08.2023 la 07:36
Șoferii români au parte acum de vești extrem de triste! Cei care aleg să-şi spele maşina în faţa blocului, făcând astfel economie de timp, dar şi de bani, riscă amenzi costisitoare. Această sancțiune diferă în funcție de orașul în care locuiesc.
- Ce riscă șoferii romani care își spală mașina în fața casei sau a blocului
- Sancţiunea diferă în funcţie de oraş
A devenit o "modă' din ce în ce mai practicată ca șoferii să își spele mașinile acasă, fie să economisească timp sau chiar bani.
Ei bine, acum, conducătorii de autovehicule care se gândesc să facă economie în acest fel trebuie să ştie că, în cazul în care își curăță sau își spală mașina pe domeniul public riscă, în funcție de zonă sau localitate, amenzi ce pot ajunge chiar și până la 1.000 de lei.
Ce riscă șoferii romani care își spală mașina în fața casei sau a blocului
În acest fel, șoferii care vor să scutească bani sau timp și decid să își curețe sau să își spele mașina în fața casei ori a blocului, murdărind astfel domeniul public, riscă amendarea.
Asta se arată în prevederea legală OG 43/1997 privind regimul drumurilor.
"Pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (...)" și "curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe (...).", se arată în prevederea legală OG 43/1997.
Sancţiunea diferă în funcţie de oraş
Mai mult, cele două acțiuni ce nu pot fi făcute pe drumurile publice sunt legate una de cealaltă. Mai exact, este interzisă intrarea pe drum cu un vehicul murdar, dar și curățarea sau spălarea lui pe drumurile publice.
Se pare că acest proces ar trebui să aibă loc "nainte de a pătrunde în drum și doar pe suprafețe special amenajate.
Totodată, în cazul în care prevederile de mai sus se pot aplica, preponderent, în cazul mașinilor și utilajelor ce intră pe drumurile publice din zone cu mult praf sau pământ , OG 21/2002 stabilește regulile ce trebuie respectate în localități.
Și asta nu este tot. Pe lângă cele menționate anterior, legea OG 21/2002 prevede ca șoferii roamni să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități.
Astfel, cei care își spală mașina pe domeniul public în București riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, sancțiunea poate ajunge chiar până la valoarea de 1.000 de lei.
În schimb, tot ca exemplu, și consiliul local din Cluj-Napoca a stabilit, prin Hotărârea 191/2009, sancționarea cu amendă a spălării mașinii pe domeniul public. Astfel, aici sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.